Od običnog gamera do ozbiljnog programera

Facebook privatna arhiva

Matej Arlović (23) svoju priču započeo je igrajući popularnu igru Gta San Andreas prije pet godina, gdje je unaprjeđivao igru i stvarao sadržaj za gaming zajednicu.

Kroz igricu se suočavao s programerskim zadacima i svoj interes prema programiranju koji počinje još od osnovne škole pretvorio je u ozbiljan biznis – Developerski tim Master Games.


– Došao sam na ideju jer sam uvijek volio igrati igrice, a volio sam i programiranje, pa zašto da to dvoje ne spojim – započeo je Matej. Na Google Playu već ima dvije igrice za mobitel, a krenuo je i korak dalje. U planu mu je ozbiljna suradnja s naftnim kompanijama.


– Izrađujemo aplikaciju Gas station locator. To je aplikacija koja pokazuje sve benzinske postaje u radiusu kojeg korisnik sam odabere. Korisnik može odabrati jednu od ponuđenih osam najčešćih valuta koje se koriste u Hrvatskoj. Za sada smo koncentrirani isključivo na naftne derivate, ali planiramo dodati i punjače za električna vozila – ispričao je Matej.


Nakon što korisnik preuzme aplikaciju, prolazi kroz kratka uputstva o tome što koja ikonica na karti znači, a nakon toga mobitel samostalno preuzima lokaciju koja se ne koristi ni za kakvu analitiku, pa se stoga ne sprema nigdje. Kad se aplikacija ugasi, lokacija se briše. Već na početku razvitka aplikacije, Matej ozbiljno razmišlja o tome da se proširi i izvan granica Hrvatske s ponudom.


– Cilj nam je aplikaciju proširiti na čitav Balkan, pa čak i izvan. Već sad smo preveli aplikaciju na nekoliko jezika, a odabrali smo ih prema statistikama koje pokazuju koji su turisti najčešći u Hrvatskoj. Želim proširiti ideju i na turiste i širiti se onoliko koliko je moguće.

Razvoju aplikacije pomažu prijatelji s gaming zajednice

– Budući da se za cijelu ideju financiraju potpuno sami, oko prijevoda su mu pomogli prijatelji s gaming zajednice na kojoj je nekada igrao.

– Na toj zajednici ima ljudi iz različitih krajeva svijeta, pa da ne bih trošio novac na prevoditelja, oni su mi pomogli prevesti aplikaciju na nekoliko jezika. Nitko nas trenutno ne sponzorira, pa nemamo sredstava – objašnjava Matej.

Zbog toga što nemaju financijskih sredstava, za lokacije su koristili Google maps i sami klikali lokacije na karti koje su kasnije memorirali. Gotovo sve benzinske postaje u Hrvatskoj dopustile su mu da koristi njihove podatke, a postoji i interes raznih velikih tvrtki, no Matej je još u pregovorima.

– O konkretnim suradnjama još ne mogu govoriti javno, no za naš projekt sve se više čuje i postoji sve veći interes.

Novi projekti već u planu

Nakon što realiziraju projekt Gas Station Locator, Master Games tim započet će s developom novih igrica koje već sad imaju u planu.

– Igrica o kojoj razmišljam zove se The Flip. Radnja je bazirana na tome da gradiš i dizajniraš kuće koje kasnije preprodaješ za zaradu. Ona je predviđena za Android, ali smo otvoreni i za mogućnost da je izdamo i za računalo. Cijela ideja Master Gamesa započela je prije pet godina, još u srednjoj školi.

– Prvu aplikaciju Master Gamesa radio sam za završni rad na fakultetu, no ona nije puštena u javnost. Sada sam se ozbiljno bacio u programiranje, a želio bih da od tima napravimo ozbiljnu firmu i od toga živimo – Zaključio je Matej.