Novi predmet na studiju filozofije – “The Simpsons”

The Simpsons
Foto: YouTube

Sveučilište u Glasgowu nudi novi predmet na studiju filozofije koji je temeljen na karakteru Homera Simpsona iz kultne crtane serije “The Simpsons“. Točan naziv predmeta je “D’oh! The Simpsons Introduce Philosophy“, a opisan je na sljedeći način:

“Simpsoni su jedan od najvećih kulturalnih artefakta u suvremenom svijetu i to dobrim dijelom zahvaljujući filozofskom pristupom stvaranja tog crtića. Strip je predstavljen kao filozofski oblik u kojem su zasupljene ideje filozofa i mislilaca poput Aristotela, Kanta, Camusa, Marxa i drugih. Ovaj predmet istražit će inspirativne ideje filozofije o apsurdnosti ljudskog postojanja kojima se pozabavio Matt Groening, kreator Simpsona. Upišite predmet i istražite neke od filozofskih inspirativnih i novih ideja koje su prezentirane u Simpsonima.”

Povijest i tematika serije

Matt Groening stvorio je Simpsone još 1987. godine i krenuo je kao dio The Tracey Ullman Show-a. Nakon što je 1989. godine debitirao u polusatnom terminu za Fox, emisija je imala više od 600 epizoda. Prema tome postali su najdužom animiranom serijom koja je osvojila mnogobrojne nagrade (31 nagrada Emmy), dok je dugometražni amimirani film “The Simpsons Movie” broji zaradu od 527 milijuna dolara od kada je prikazan 2007. godine.

Crtana serija prikazuje život jedne obitelji “srednje-radničke” klase koja živi u izmišljenom gradu Springfield. Obitelj živi “noramalnim” američkim načinom života, a Homerov lik je prikazan na jedan osebujan način. Matt je jednom prilikom i sam rekao da je u početku karijere proučavao filozofiju i da je zahvaljujući tome postao crtač anaimiranih serija i stripova.

Homerova filozofija

Ovo su neke od Homerovih legendarnih rečenica koje su uspoređene sa izrekama poznatih filozofa:

“Djeco, dali ste sve od sebe i doživjeli ste težak neuspjeh. Pouka je, dakle, nemojte nikad pokušavati.” (Homer Simpson)
“Sva ljudska djelovanja su jednako vrijedna i sva su u principu osuđena na propast.” (Sartre)

“Potrebno je dvoje za laž: jedan laže, drugi sluša.” (Homer Simpson)
“Čovjek dopušta da mu se laže…ljudi ne brinu zbog toga što će biti prevareni, nego brinu zbog mogućnosti da će biti oštećeni ako ih se prevari.” (Nietzsche)

“Kako bi me obrazovanje učinilo pametnijim? Uostalom, svaki put kada naučim nešto novo, zaboravim nešto što sam prije naučio. Sjećaš se kada sam išao na onaj tečaj o proizvodnji vina, a onda sam zaboravio voziti?” (Homer Simpson)
“Znanje znači znati da ne znaš ništa.” (Sokrat)

Isto tako zanimljive su bile i još neke slične Homerove izjave, najviše vezane za vjeru. Ovo su i neke od njih:

“Zašto je to neka velika stvar odlazak nedjeljom u crkvu, mislim, nije li Bog svugdje?”

“Zar ne mislite da Svemogući ima pametnijih stvari za raditi nego brinuti se gdje jedan mali čovjek provodi jedan mizeran sat u tjednu?”

“A što ako odaberemo pogrešnu religiju? Šta je onda svaki tjedan Bog sve ljući?”

Također, jedna zanimljivost je i predviđanje predsjedničkih izbora na kojima je Donald Trump postao predsjednik 2000. godine.