Neki novi lijek – kanadski liječnici pacijentima će kao terapiju propisivati odlazak u muzej

Muzej
Pixabay
Liječnik vam je propisao posjet muzeju kao dodatak konvencionalnoj terapiji? Da, ali u Kanadi. Primjena počinje u četvrtak u sklopu pilot projekta, koji je bez presedana u svijetu, kaže grupa koja ga je osmislila.

Projekt je rezultat suradnje udruge Kanadskih frankofonih liječnika (MFdC) i Montrealskog muzeja lijepih umjetnosti (MBAM).

Zamišljen je tako da pacijentima koji pate od raznih fizičkih i mentalnih bolesti, kao i članovima njihovih obitelj, omogući da tijekom besplatnih posjeta muzejima iskoriste blagodati koje umjetnost ima na zdravlje pojedinca.

U prvoj fazi projekta liječnici će propisati 50 recepata za posjet izložbama u MBAM-u. Svaki recept vrijedi maksimalno za dvije odrasle i za dvije maloljetne osobe.

“Stotinjak liječnika dosad se prijavilo za sudjelovanje u projektu koji će trajati godinu dana”, rekla je za AFP Nicole Parent, ravnateljica MFdC-a.

Ona smatra da je to dokaz kako su “liječnici senzibilizirani i otvoreni prema alternativnom pristupu liječenju i blagotvornom utjecaju umjetnosti na zdravlje, bez obzira na znanstvene pokazatelje”.

Blagotvoran učinak usporedila je s proizvodnjom “neurohormona koji se luče za vrijeme neke fizičke aktivnosti.”

Promatranje umjetničkog djela ili sudjelovanje u nekom kreativnom procesu potiče iste ‘okidače’ koji djeluju na “kognitivne funkcije, na dobrobit pojedinca, a pritom se misli na neurohormone koji su prisutni kod tjeskobe, stresa, depresije…”, objasnila je.

Nada se da će i ostali kanadski muzeji slijediti primjer MBAM-a, koji od 2016. razvija ekspertizu art-terapije kod osoba koje se  bore s raznim zdravstvenim problemima.

“Vjerujem da ćemo već iduće godine uspjeti prikupiti podatke koji će nam dati uvid u rezultate”, istaknula je Parent.

“Skeptike podsjećamo da se prije nepunih stotinu godina govorilo kako sport deformira tijelo i da je opasan za plodnost žena”, kaže ravnateljica MBAM-a Nathalie Bondil.

“Danas liječnici propisuju tjelovježbu. Na isti način mogu propisati i odlazak u muzej”, kazala je Bondil, dodajući da je vrlo ponosna za ovaj vizionarski pilot projekt. (Hina)