Na dražbi prodan dio stubišta Eiffelova tornja za 169 000 eura

Eiffelov toranj
Pixabay
Djelić originalnog stubišta Eiffelova tornja prodan je u utorak na dražbi u Parizu za 169,000 eura, izvijestila je aukcijska uća Artcurial. 

Prodajna cijena nadmašila je očekivanja aukcijske kuće čija je prvobitna procjena iznosila između 40.000 i 60.000 eura.

Riječ je o dijelu stubišta visokom 4,3 metra, koji čini 25 stuba od kovanog željeza. Pripadaju spiralnom dijelu stubišta koji je izvorno povezivao drugi i treći kat 300 metara visokoga tornja.

Željezni toranj izgradio je francuski inženjer Gustave Eiffel. S 300 metara najviša je građevina u Parizu i krasi gotovo svaku razglednicu grada svjetla. Velebna željezna konstrukcija građena je nekoliko godina i javnosti predstavljena 31. ožujka 1889. godine.

Imala je ulogu ulaznog svoda za Svjetsku izložbu, kojom se obilježavalo stotinu godina od Francuske revolucije. Dugo je bio najviša zgrada u svijetu, punih četrdeset godina, kada je izgrađena njujorška zgrada tvrtke Chrysler.

Broj stepenica od dna do vrha građevine tijekom povijesti je varirao pa ih je na dan otvorenja toranj imao 1710, a danas ih nakon nekoliko renoviranja ima 1665.

Dio stepenica uklonjen je s tornja 1983. kako bi se ugradilo dizalo. Dio su kupili muzeji, a dio je u zakladi Yoshii u Japanu, jedan dio nalazi se blizu njujorškoga Kipa slobode, a još jedan u Disneyevom zabavnom parku na Floridi, pokraj replike tornja. (Hina)