Kako uvesti balans u svoj život u karanteni?

Po cijele dane u pidžami, zamijenili ste dan i noć, i polako gubite svu energiju iako se ne krećete?

Donosimo par savjeta kako bi lakše proveli ove dane kod kuće, a mogu posložiti i nakon izolacije.

Novi uvjeti života, novi raspored dana

Usredotočite se da uistinu idete spavati kad ste umorni, kako bi izbjegli predugo ”nagovaranje” svog tijela da utone u san. Tako ćete se lakše probuditi ujutro na vrijeme, vaš organizam će biti zadovoljniji. Pri tome izbjegavajte dugo ostajati u krevetu kad se probudite, radije započnite dan laganom tjelovježbom i glazbom. Tako da osim što će vam tijelo odmah na početku dana biti zahvalno, i vaše mentalno stanje će biti u dobroj formi.

Nemojte koristiti svoju spavaću sobu kao svoj ured (ako je moguće)

Kad dođe vrijeme za krevet, premjestite elektroničke uređaje i potrudite se da vaša soba bude prozračena, tiha i mračna. Važno je svoju spavaću sobu povezati s mjestom gdje spavate, a ne mjestom za rad ili gledanje televizije. To će vam pomoći da se opustite i pripremite za spavanje. Elektronički uređaji također emitiraju umjetnu svjetlost koja može utjecati na naš ciklus spavanja. Ako su vam potrebni elektronički uređaji u blizini, prebacite ih u noćni način rada.

Izbjegavajte spavanje dok pokušavate uspostaviti svoju novu rutinu, drijemanje bi to moglo poremetiti

Međutim, ako vam je spavanje prethodne noći bilo loše, možda ćete se osjećati umornije nakon ručka. Kratki počinci – do pola sata – mogu vam pomoći da vratite kognitivne funkcije i mogu učiniti da se osjećate manje pospano.

Pijte kofein prije podneva

Svi na kofein reagiramo malo drugačije. Budući da je kofein poznati stimulans, mogao bi utjecati na naš san čuvajući nas budnima kasnije. Dakle, kada pokušavate popraviti raspored spavanja, možda je najbolje ograničiti unos kofeina.

Promijenite rutinu spavanja

Najkasnije sat vremena prije spavanja, smanjite vrijeme provedeno na mobitelu ili laptopu, radije meditirajte ili čitajte. Ove tehnike nam omogućuju opuštanje i pomažu našem ritmu da preuzme kontrolu otpuštajući hormone koji će pospješiti san i smanjiti budnost.

Iako je još uvijek neizvjesno kako će izgledati život nakon završetka karantene, jedno je sigurno, da ako brinemo sada o sebi izaći ćemo iz karantene osjećajući se manje umorno – i nešto produktivnije.