Fašnik u Hrvatskoj: Običaji i najstariji karnevali

fašnik u hrvatskoj, karneval, tradicija
Foto: Coleur/Pixabay
Stiglo je vrijeme fašnika i prilika da svatko od nas barem na jedan dan postane netko drugi

Fašnik (karneval, poklade, mesopust, maškare) razdoblje je prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara i plesovi pod maskama. Prve asocijacije na spomen fašnika ili karnevala su ulične povorke, maske, kostimi, krafne, pjesma, ples i veselje.

Najpoznatiji svjetski karnevali su svakako oni u Brazilu i Veneciji, ali i Hrvatska ima dugu tradiciju kada su ovakva događanja u pitanju.

Najpoznatiji karneval u Hrvatskoj je Riječki karneval koji je ustvari spoj europskog građanskog karnevala i elemenata folklora i mitologije starih Slavena, a najstarije pokladne svečanosti su Samoborski fašnik i Lastovski poklad.

Samoborski fašnik

Samoborski fašnik datira još iz ranih dvadesetih godina 19. stoljeća i od tada je simbol fašnika u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Traje 12 dana i najvažnija je kulturno-turistička manifestacija grada Samobora pa institucije i građani daju sve od sebe kako bi svake godine opravdali očekivanja desetak tisuća posjetitelja.

Lastovski poklad

Lastovski poklad se na otoku Lastovu održava još od 1843. godine, a od 2008. godine nalazi se na popisu zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Poklad započinje 17. siječnja, a završava na Pepelnicu. Najsvečaniji dan je Pokladni utorak kada se okupljaju svi pokladari i maškare, a zatim kreću u mimohod i ne smiju se sresti prije paljenja poklada. Dan završava zabavom uz ples i pjevanje do ranih jutarnjih sati.

Turopoljski fašnik

Jedan od fašnika koji također među starijima u Hrvatskoj je i Turopoljski fašnik. Maskirane povorke se u tom kraju nazivaju maškarama. U početku su se maskirali samo muškarci koji bi se prerušavali u žene, a kasnije su im se pridružile i žene maskirane u muškarce. Turopoljske mačkare bukom tjeraju zle sile od ljudi, a prilikom prolaska kroz selo skupljaju darove po kućama.

Fašnik se obilježava diljem Hrvatske, ali svaki kraj ima svoje posebnosti. Ono što je svima zajedničko je to da se traži krivac za sve probleme iz protekle godine. Uglavnom je riječ o lutkama napravljenima od tkanine ili slame koje se spaljuju na pokladni utorak i taj čin predstavlja nestanak svih nedaća i briga te dolazak novog proljeća.