Burning man – najkreativniji i najluđi festival na svijetu

burning man, festivali, sjedinjene američke države
Foto: bculliton0/Pixabay
Festival Burning Man svakog ljeta okuplja desetke tisuća različitih posjetitelja – od izvršnih direktora tehnoloških titana do nadrealističkih umjetnika

Na Burning Man festival dobrodošli su svi koji se smatraju slobodnima i kreativnima pa se tu nađu umjetnici, glazbenici, glumci, performeri, znanstvenici, inovatori…

Nekada su među buntovničkim dušama na Burning Manu bili i pionir električnih automobila Elon Musk, osnivač Amazona Jeff Bezos, Facebookov Mark Zuckerberg i jedan od osnivača Googlea Larry Page.

Festival se svakog ljeta održava u pustinjskom gradu Black Rock City koji usred Nevade nikne na desetak dana samo za potrebe festivala. Oni koji su imali prilike posjetiti ovaj festival opisuju ga kao najkreativniji i najluđi festival na svijetu.

Kako je nastao Burning Man

Festival je prvi put organiziran 1986. godine. Prijatelji Jerry James i Larry Harvey odlučili su paljenjem krijesa na Baker plaži u San Franciscu s prijateljima proslaviti ljetni solsticij.

Kako je broj ljudi svake godine rastao, festival je s plaže prebačen u pustinju i pokrenut je Burning Man projekt koji je postao godišnja manifestacija.

Pravila festivala

Festival se temelji na nekoliko načela, a najviše se ističu darivanje, “radikalno slobodno izražavanje” i “radikalno uključivanje u zajednicu. Sudionici iza sebe ne smiju ostaviti nikakve tragove boravka i taj dio pustinje mora izgledati kao da se tih desetak dana ništa nije događalo.

Organizatori pružaju samo nekoliko osnovnih infrastrukturnih komponenti, a za sve ostalo zaduženi su sudionici koji sami kreiraju sadržaj, a time i svoje iskustvo. Dakle, Burning Man može biti što god posjetitelji požele.

Na festivalu nema reklamiranja brendova ni novčane razmjene. Potiče se kultura darivanja, bez da se nešto traži zauzvrat. Sva događanja su besplatna, a jedino što se na Burning Manu može kupiti su kava i led.

Najznačajniji aspekt festivala je umjetnost

Za ovaj festival karakteristične su gigantske umjetničke instalacije koje svojom ljepotom i jedinstvenošću intrigiraju i oduzimaju dah. Tijekom festivala jedna po jedna instalacija se pale, a sve završava velikim finalom kada se zapali središnja instalacija “The Man”.

Burning Man festival ove se godine održava od 25. kolovoza do 2. rujna. Svake godine ima određenu temu, a ovogodišnja tema je “Metamorphoses”.

Cijena ulaznice je oko 450 dolara, a u slučaju da do Black Rock Cityja dolazite automobilom, platit ćete i propusnicu za automobil od 80 dolara.