Zabrinjavajuće nove spoznaje o koronavirusu

koronavirus, covid, virus
Southcom.mil

Svakodnevno medijsko isporučivanje informacija radi se o “brojevima”; broju oboljelih, broju umrlih… Važno je shvatiti da koronavirus ne predstavlja samo “brojke”, već da je borba oko shvaćanja ovoga virusa mnogo zahtjevnija.

Početna obrana

Sada je jasno, virus je opasniji nego što se pretpostavljalo. Svim zemljama svijeta u interesu je bilo zaštiti se i obraniti od virusne infekcije, a jasno je da bi i obrana bila učikovitija da se o istome znalo više i detaljnije.

Početno vjerovanje da COVID-19 napada isključivo respiratorni sustav, pada u vodu. Postoji velika opasnost i za druge organe. Prema tome, oslanjanje na respiratore, što je bila praksa na početku pandemije, više se ne upražnjava.

“Improvizacija”

Važno je razumijeti i naporan rad liječnika. Zapravo, liječnici i ostalo medicinsko osoblje nemaju jasne i konkretne upute prilikom postupanja s novonastalom pandemijom. Oni, na neki način, “improviziraju” u snalaženju s velikim brojem pacijenata.

U ovakvim otežanim okolnostima, dobru stvar predstavlja njihova suradnja s ostalim liječnicima diljem svijeta. Za to su zaslužne brojne internetske platforme putem kojih razmjenjuju iskustva i mišljenja.

Hipoksija?

Malo kome poznat pojam, hipoksija, u medicini označava pad količine kisika u stanicama pri čemu dolazi do slabijeg funkcioniranja organa u tijelu. Jer kao što i znamo – bez kisika, nema života.

Uobičajeno, javlja se u tek rođene djece kojima nisu dobro razvijena pluća.

No, postoji tiha hipoksija – stanje naglog smanjenja količine kisika u stanicama. Takva vrsta hipoksije dolazi bez ikakve najave.

COVID-19 i hipoksija

U posljednjih nekoliko dana, prijavljen je velik broj slučajeva tihe hipoksije kod pacijenata zaraženih koronavirusom. To doista znači da oboljeli pacijent ne može u niti jednom trenutku biti svjestan kada će nastupiti pad kisika u stanicama.

Odgovore na pitanja poput: “Zašto se ovo događa?“, “Zbog čega se ovo događa?” još uvijek nemamo. Opet je važno ukazati na činjenicu da o koronavirusu još mnogo toga ne znamo.

Nastavak borbe

Korelacija hipoksije i virusa COVID-19 svakako će pomoći znanstvenicima i liječnicima u daljnjem otkrivanju bolesti. Važno je nastaviti borbu u spriječavanju širenja iste, a otkrivanje i upoznavanje s virusom mora biti razumno, kako bi se što prije otklonile sve “neugodne” nepoznanice poput ove.

Izvor: Advance.hr

Pročitajte još: