Turizam u niskom startu čeka otvaranje granica 15. lipnja

flickr

“Radimo na tome da se 15. lipnja ponovno svi zajedno pokrenemo u Europi: 15. lipnja je pomalo kao europski ‘Dan D’ za turizam”, rekao je Di Maio za javnu televiziju RAI.

Na Kvarneru je otvoreno 39 hotela i 11 kampova, Falkensteiner hoteli u Petrčanima kod Zadra, a primjer je to koji se preslikava diljem obale. Svi hrvatski turistički akteri, ali i mediteranski konkurenti, su niskom startu i čekaju 15. lipnja. To je europski “Dan D” za turizam uoči ljetne sezone, kazao je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio komentiravši najavljeni datum ponovnog otvaranja zemalja EU-a nakon tri mjeseca izolacije zbog pandemije koronavirusa, piše HINA. 

Turizam je važan, ako ne i najveći izvor prihoda većine mediteranskih zemalja poput Italije, Španjolske, Hrvatske, Portugala i Grčke. 

“Radimo na tome da se 15. lipnja ponovno svi zajedno pokrenemo u Europi: 15. lipnja je pomalo kao europski ‘Dan D’ za turizam”, rekao je Di Maio za javnu televiziju RAI.

Njemačka planira omogućiti turistima planiranje putovanja u 31 europsku zemlju od 15. lipnja čime bi se okončala neviđena direktiva protiv svih međunarodnih putovanja.

Ograničenje putovanja trebalo bi se, osim unutar EU-a, ukinuti i za Veliku Britaniju te četiri članice šengenskog prostora – Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn, navodi se u prijedlogu koji je vidio dpa. 

Plan bi već u srijedu mogao odobriti kabinet kancelarke Angele Merkel. 

Italija pregovara s Austrijom koja je odbila otvoriti njihovu zajedničku granicu, rekao je Di Maio, no uvjeren je da će njemački turisti moći proći granicu. 

Hrvatska, Slovenija i Grčka već su ukinule neka ograničenja putovanja i objavile planove o većem otvaranju na temelju bilateralnih sporazuma i epidemiološke situacije u pojedinim zemljama.

Slovenija je u utorak ukinula zabranu ulaska turista iz EU-a i šengenskog prostora, dopuštajući svima koji su rezervirali hotelski smještaj da slobodno uđu u zemlju, objavila je novinska agencija STA. 

Državljani drugih zemalja i dalje trebaju u karantenu uz iznimku uglavnom onih koji su samo u tranzitu. 

Slovenija je 15. svibnja postala prva europska zemlja koja proglasila kraj epidemije koronavirusa. 

Grčka je, uz kontinuirani oporavak svog krhkog gospodarstva ovisnog o turizmu, već objavila popis zemalja, među njima i one koje nisu u EU čiji će državljani moći ulaziti u zemlju od 1. lipnja. Neće se morati testirati na koronavirus ili otići u izolaciju. 

Hrvatska je također objavila da će u petak početi otvarati svoje granice za turiste iz više članica EU-a. 

Češka, Slovačka i Mađarska dogovorile su slobodna putovanja samo svojih državljana u te tri europske zemlje pod uvjetom da se vrate u matičnu zemlju u roku od dva dana. Tko prekrši vremensko ograničenje morat će dva tjedna u karantenu.

I dalje je otvoreno pitanje tko će nadzirati različite pristupe i postaviti neke standarde.

Berlin traži zajednički pristup EU-a i mogao bi predložiti metodu praćenja širenja lokalnih infekcija već uvedenu u toj zemlji. 

Prema toj metodi, lokalitet se mora vratiti strožim mjerama ako se pojavi više od 50 novih slučajeva koronavirusa na 100.000 ljudi u tjedan dana. 

U njemačkom prijedlogu navodi se da Europska komisija treba osmisliti proceduru za procjenu poduzetih mjera zaštite.

Izvor: HINA