Teško stanje u Crnoj Gori. Svi stariji od 7 – pod maske!

flickr

U Podgorici, gradu u kojem živi trećina ukupnog stanovištva Crne Gore, od petka ujutro za sve stanovnike starije od sedam godina obavezno je nošenje zaštitnih maski u otvorenim i u zatvorenim prostorima, javlja HINA.

U Podgorici je registrirano 619 zaraženih virusom Covid-19, dok su u cijeloj Crnoj Gori trenutno inficirane 1582 osobe.

Kako su priopćile crnogorske zdravstvene vlasti, nove mjere za Podgoricu predviđaju da je na otvorenim javnim mjestima moguće okupljanje do 40 osoba, a u zatvorenim do 20.

Također, postrožene su i mjere za ugostiteljstvo pa će za stolom u ugostiteljskom objektu moći sjediti najviše dva gosta, a maksimalno četiri na terasi. Okupljanje za šankom nije dozvoljeno. Broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u teretanama i fitnes centrima ograničen je na 20.

Želja je izbjeći “lockdown”, ali…

Potpuno zatvaranje Podgorice posljednja je opcija, koja će se primijeniti ako se stanovnici tog grada s više od 200 tisuća stanovnika ne budu pridržavali usvojenih mjera. Formiran je Operativni stožer za inspekcijsku kontrolu kako bi se unaprijedila primjena i kontrola svih mjera i naredbi ministarstva zdravlja, priopćilo je crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti.

Crnogorski građani od početka pandemije uplatili su u dobrotvorne svrhe skoro 12 tisuća eura kazni zbog nenošenja ili nepravilnog nošenja maski.

Također, crnogorska vlada preporučila je svim vjerskim zajednicama da se na cijelom teritoriju Crne Gore vjerski obredi obavljaju bez prisustva građana unutar vjerskih objekata.

U Crnoj Gori trenutno se bilježi 251 slučaj bolesti na 100 tisuća stanovnika, što čini tu zemlju vodeću u regiji po broju oboljelih po stanovniku.

U prvom valu epidemije koronavirusa u Crnoj Gori bile su zaražene 324 osobe, ili pet puta manje nego u drugom valu koji je počeo sredinom lipnja, nakon što je dva tjedna ranije ta država otvorila granice.