Što zapravo rade američki vojnici u Europi?

Pixabay

Doba interneta u kojemu živimo omogućava svima nama da lako dođemo do znanja koje je dostupno. Nikad u ljudskoj povijesti nije bilo lakše doći do informacija, znanja i vijesti. Moguće je ostvariti visoko obrazovanje bez da napustimo svoj dom.

No ta lakoća dostupnosti i dijeljenja informacija ima i svojih negativnih strana. U današnje doba vrlo je lako putem interneta manipulirati informacijama i izvrnut istinu. Posebno u ovom trenutku krize oko koronavirusa, gdje većina ljudi na dnevnoj bazi prati informacije ne znajući što nosi sutra. Dovoljno je da kriva osoba dođe do nekog podatka ili informacije i postavi ju na društvenu mrežu da dođe do nepotrebnog širenja panike.

Dugo planirana vježba

Jedna takva manipulacija istinom dogodila se ovoga vikenda. Neki opskurni portali došli su do informacije kako američka vojska iskrcava svoje snage diljem europskog kontinenta. Bio je dovoljan jedan članak kako bi se proširila panika među korisnicima interneta. Nastala je teorija zavjere kako američka vojska koristi priliku krize oko koronavirusa kako bi pripremila invaziju na Rusiju ili ostale „neprijatelje“. Naravno, prema autoru, se sve odvija pod okriljem tajnosti dok je šira javnost okupljena događajima oko virusa i mjerama opreza.

Vijest o raspoređivanju vojnih snaga diljem kontinenta je istinita. Ono što nije točno je razlog njihova raspoređivanja i svrha njihovog dolaska. Riječ je o NATO akciji nazvanoj „DEFENDER-Europe 20“ o kojoj se javno govori već mjesecima. Informacije o vježbi su dostupne na službenim stranicama NATO saveza i ispostave američke vojske u Europi.

Najveća vojna vježba od Hladnog rata

Radi se o trećoj najvećoj vojnoj vježbi koja se odvija u Europi od kraja Hladnog rata početkom 1990-ih do danas. Prema planu bilo je predviđeno da će u vježbi sudjelovati 37 000 vojnika, od čega je 20 000 iz američke vojske.

Međutim, transfer velikog broja vojnika nije jednostavna operacija stoga je on započeo već u veljači ove godine. Izvorni plan je predviđao odvijanje vježbe u travnju i svibnju ove godine, a odlazak američkih vojnika do kraja srpnja 2020. godine.

No, u okolnostima zdravstvene situacije izvorni plan je izmijenjen. Do sada nije došlo do otkazivanja vježbe, ali je američka vojska priopćila kako smanjuje broj svojih sudionika. Također je navedeno da će druge vojne vježbe u Europi, ali i Africi, biti otkazane. Zasad još nije poznato kakve će modifikacije vježbe biti poduzete-

Svrha vježbe je pokazati spremnost brze mobilizacije američkih snaga diljem europskog kontinenta kako bi se obranili saveznici. Plan je predviđao održavanje vježbe na sjeveru Europe, odnosno u Estoniji, Latviji i Litvi. Iz ovoga se jasno može razaznati kako je vježba poruka Rusiji i Kini da su saveznici spremni na mogući odgovor.

U dezinformirajućim tekstovima se ističe kako su američki vojnici zapravo potpuno imuni na koronavirus. Ta izjava se pripisuje neimenovanim američkim vojnim čelnicima.

U stvarnosti je zapravo nekoliko američkih vojnika i vojnih čelnika zaraženo koronavirusom COVID-19, kao i poljski i talijanski generali. Obojica su se vratili s iste konferencije koja je održana u Njemačkoj.

Uz sve to, konstantno se napominje da su virusom najviše pogođeni američki „protivnici“ – Iran i Kina. Iako je točno da ove dvije zemlje imaju velik broj zaraženih koronavirusom, činjenica je da i američki saveznici – Njemačka , Francuska i Španjolska, kao i same Sjedinjene Države imaju velik broj zaraženih osoba.

Potrebno je provjeriti informacije

Danas, više nego ikad potrebno je provjeravati svaku informaciju koju pročitamo na internetu. U doba brzog širenja informacija i lakoga sadržaja, često je teško prepoznati koja činjenica je točna a koja je napisana s namjerom manipuliranja.

I najpouzdanijim medijskim kućama se može dogoditi greška u želji da se što brže prenesu vijesti. Ali oni i dalje ostaju najjače sredstvo borbe protiv lažnih vijesti.