Socijalna distanca daje rezultate? Istra možda pokazuje da je to istina.

flickr

U Istri treći dan zaredom nema novozaraženih. Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović tvrdi da su zaštitne mjere, koje su poduzete ranije nego u ostatku zemlje, počele davati rezultate.

Najomraženija fraza živućih generacija bit će socijalna distanca. Nadmašit će zgražanje nad ustašama i partizanima te kriminalu u pretvorbi. Ali, kolikogod mrska bila, bit će to fraza koja će nam – ako je budemo provodili u djelo – spasiti živote, ekonomiju i budućnost. I bližu i dalju.

Neka nam ulice, rive, šetnice i trgovi budu prazni danas da bi uskoro mogli biti puni. U suprotnom, čeka nas dugotrajna pustoš. Gostujući u Otvorenom i infektologinja Alemka Markotić kazala je kako ćemo možda i imati turističku sezonu ako se budemo pridržavali mjera.

A čini se da pridržavanje mjera daje rezultate na lokacijama gdje se koronavirus prvotno pojavio u Hrvatskoj, u Istarskoj županiji. U Istri treći dan zaredom nema novozaraženih. Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović tvrdi da su zaštitne mjere, koje su poduzete ranije nego u ostatku zemlje, počele davati rezultate. “Dug je još put pred nama, ali smo svakako na dobrom putu. Imali smo veliki broj naših građana koji su radili u susjednim državama i naša je procjena bila da moramo na vrijeme početi s mjerama. Na vrijeme smo procijenili epidemiološku situaciju”, istaknuo je Stojanović.

Packa Dalmaciji

Ključno je da ne dođe do opuštanja ljudi u trenutku kada nema novooboljelih. U tom svjetlu treba shvatiti i nedavne packe Dalmatincima da se ne druže po kafićima. Danas načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović, ispada da je od dana zabrane rada ugostiteljskih obrta u Splitsko-dalmatinskoj zabilježeno 14 kršenja te odredbe (nijedan posljednjih dana) u Zadarskoj 6, Šibensko-kninskoj 0. Grad Zagreb u istom vremenu bilježi 10 kršenja.

Jasan je to pokazatelj da je intencija Stožera samo jedna; obuzdati i inače temperamentne i ležerne Dalmatince u trenutku kada se kod njih premješta glavna vijest o koronavirusu kod Hrvata.

Pokaže li se istarski primjer ispravnim, mogli bismo zaista skoro svi u dogledno vrijeme odahnuti jer će padom broja oboljelih biti manje izvora zaraze i kontakti će se lako kontrolirati. Naravno, epidemiolozi upozoravaju da bi vrhunac mogao stići tek za nekoliko tjedana, ali ako žarko želimo uživati pa možda i malo živjeti od ljeta, onda bi se itekako valjalo suzdržati od junačenja i izdržati još nekoliko tjedana.

Zato je svima poruka; ostanite doma sada, da bismo mogli živjeti punim plućima kasnije!