Službeno je: Na ljetnim izborima biramo nastavak HDZ-a, “restartanje” slijeva ili nepoznato

Pexels

“Epidemiološka slika u Hrvatskoj je takva da imamo praktički jednoznamenkaste brojeve zaraženih te ćemo uz vrlo odgovorno ponašanje svih sugrađana biti u prigodi organizirati izbore u ustavnom roku, koji će onda ostaviti predsjedniku Republike mogućnost da to bude ili 21. lipnja, 28. lipnja, 5. srpnja ili 12. srpnja”, poručio je Plenković.

Deveti saziv Hrvatskog sabora u ponedjeljak odlazi u povijest. Predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je danas ono što za što su se tjednima puštali u javnost probni baloni; imat ćemo ljetne izbore. U drugom dijelu lipnja ili u prvom dijelu srpnja birat ćemo nove predstavnike naroda.

Plenković je ovo potvrdio nakon sjednice Vlade kazavši kako su sve sastavnice parlamentarne većine odlučile da se Saboru predloži raspuštanje. U izjavi za medije Plenković ističe da su u tri godine mandata ostvarili sve ključne ambicije koje su si postavili.

“Smatramo da smo sada, nakon što smo pokazali proteklih mjeseci kako se nositi u krizi pandemije korornavirusa, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva mjerama koje smo poduzeli, u ovom trenutku s obzirom na sve ekonomske izazove koji su pred Hrvatskom u budućnosti, novi mandat budućeg Sabora i Vlade treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje, a osobito kao glavna stranka u koaliciji nakon unutarstranačkih izbora ići po novo povjerenje hrvatskih birača”, naglasio je Plenković.

Trenutak za izbore smatra prikladnim zbog pandemije.

“Epidemiološka slika u Hrvatskoj je takva da imamo praktički jednoznamenkaste brojeve zaraženih te ćemo uz vrlo odgovorno ponašanje svih sugrađana biti u prigodi organizirati izbore u ustavnom roku, koji će onda ostaviti predsjedniku Republike mogućnost da to bude ili 21. lipnja, 28. lipnja, 5. srpnja ili 12. srpnja”, poručio je Plenković.

Ono što nije istaknuo jest stranački dio priče. Mora iskoristiti trenutak apsolutne vladavine u HDZ-u za nove četiri godine na vladavine najmlađom članicom Europske unije. Hrvatska će se u svakom slučaju naći pred još jednim sudbinskim danom. Hoće li je u neminovno kriznim godinama (polu)autokratski voditi i dalje HDZ s partnerima, hoćemo li pustiti da nas “restartaju” slijeva ili će birači izvući neku od trećih opcija i pustiti zemlju u nepoznate ruke?

Sve to doznat ćemo nakon što temeljem ustavnih ovlasti predsjednik Republike raspiše izbore nakon raspuštanja Hrvatskog sabora.