Slučaj doma u Splitu – primjer zaštite stranačkih ljudi

https://www.flickr.com/photos/136453189@N03/35134360256

Kriza uzrokovana koronavirusom nekako nam je smetnula s uma događanja koja su se odvijala u “normalnim” okolnostima

Imamo li bilo kakve informacije vezane uz slučajeve ministra Marića, Kuščevića ili Tolušića? Svi se sjećamo kako su navedeni ministri prošle godine redom davali ostavke zbog više nego očitih nesrazmjera stvarnog stanja nekretnina u odnosu na upis u imovinsku karticu.

Premijer Plenković je sa smjenama čekao do zadnjeg trenutka kada je pritisak javnosti bio neizdrživ i morao je popustiti. Pitanje je što bi se dogodilo da mediji nisu odlučili dublje istražiti pozadinu afera i otkriti neoborive činjenice vezane uz nekretnine.

Javnost je toliko zaokupljena koronavirusom da slučajevi ministara prolaze nezapaženo. Situacija im odgovara pošto se na istragama i optužbama do daljnjega sigurno neće raditi i rokovi zastare su na vidiku. Dovoljno je da se jedan duži period uopće ne raspravlja u medijima o njihovom bogatstvu u nekretninama koje bi trebalo objasniti i dokazati pa ćemo imati još jednu tragičnu epizodu našeg pravosuđa. Posebno se to odnosi na ministra Kuščevića kojeg se sumnjiči kako je zlouporabom položaja pribavio gotovo 1,4 milijuna kuna.

Potrebno je “dozvati” Ministarstvo pravosuđa i ministra Dražena Bošnjakovića jer u trenutnoj krizi pravna država mora funkcionirati i građane svakako zanima u kojoj su fazi provjere imovinskih kartica spomenutih ministara.

Radi li se o istaknutima članovima HDZ-a pa to odmah znači i određenu zaštitu?

U trenucima krize moramo podsjetiti kako naše stranke imaju posebne kriterije kada se utvrđuje odgovornost njihovih članova. Nažalost, isto se događa i sada kad bi odgovornost svih nas morala biti na visokoj razini.

Slučaj Splita

Nedavni slučaj ulaska koronavirusa u Dom za starije i nemoćne u Splitu uznemirio je javnost jer se bilo dogodilo upravo ono najgore – ugroženi su štićenici doma kao najrizičnija skupina koju virus može pogoditi. Sva razmatranja o tome jesu li odgovorne osobe doma poduzele sve što je potrebno za zaštitu svojih štićenika pada u vodu kad znamo podatak kako je ravnatelj istog doma po struci diplomirani arheolog i profesor povijesti. Zar su to stručni kriteriji po kojima se zapošljavaju osobe koje upravljaju domom za starije i nemoćne osobe?

Radi se o Ivanu Škaričiću, bivšem HDZ-ovom gradonačelniku Omiša, kojem se nakon izgubljenih izbora jednostavno morao naći drugi posao. Škaričić je u jednoj izjavi za medije, nakon dolaska na funkciju ravnatelja doma, opravdao svoj izbor koji nema nikakve veze sa strukom sintagmom “moram i ja negdje raditi”.

Stranačka iskaznica – jedinstveni privilegij

Sad možemo govoriti o poznatom slijedu u Hrvatskoj kada je odgovornost u pitanju. Imamo ravnatelja doma za starije osobe koji je po struci arheolog i profesor povijesti, dogodilo se ono najgore i u njegovom domu su štićenici zaraženi koronavirusom, a on je član HDZ-a. Što smo dobili? Situaciju u kojoj nitko nije kriv.

Splitsko-dalmatinski župan iz redova HDZ-a Blaženko Boban izbjegava smijeniti Škaričića kao osobu na čelu doma, a nalazi epidemiologa i Škaričićev izvještaj su kontradiktorni. Reakcija ministrice za demografiju i socijalnu politiku Vesne Bedeković gotovo da je bila zanemariva i svela se na uobičajene fraze o utvrđivanju okolnosti.

Mi i dalje ne znamo što se zaista odvilo u razdoblju prije utvrđene zaraze u domu, a prema ponašanju nadležnih organa očito se važu sve činjenice i čeka se s konačnim očitovanjem za medije. U drugim zemljama istraga bi se u trenu provela, ali u Hrvatskoj se danima čeka sa službenim izjavama kada je u pitanju odgovornost stranačkog kolege.

Zašto se u trenucima ovakve krize vraćamo na uobičajene obrasce zaštite stranačkih članova?

Kad se već svi građani moraju sada ponašati odgovorno, zašto isto ne vrijedi i za pravosudne organe i stranke? U Domu za starije i nemoćne u Splitu tek je potrebno utvrditi tko je odgovoran za ulazak koronavirusa među štićenike, ali trebamo već jednom krenuti u istrazi od onih najodgovornijih koji su na čelu ustanove i zaduženi su za organizaciju njenog rada. Obitelji štićenika iz doma moraju znati što se dogodilo!