Slovačka obustavlja vojnu pomoć Ukrajini

Slovačka je do sada bila čvrsta podrška Kijevu, donirajući oružje i otvarajući svoje granice za izbjeglice koje bježe iz rata.

Slovački novi premijer, Robert Fico, objavio je u četvrtak da će prestati isporučivati oružje Ukrajini, ograničavajući podršku svojem susjedu na “humanitarnu i civilnu pomoć”.

“Naša pomoć Ukrajini biti će isključivo humanitarna i civilna pomoć i više nećemo opskrbljivati Ukrajinu oružjem”, izjavio je Fico, dan nakon što je postavljen na čelo koalicijske vlade koja uključuje pro-rusku desničarsku stranku.

“Rat u Ukrajini nije naš, mi s njim nemamo veze”, dodao je.

Po njegovom mišljenju, “najbolje rješenje za Ukrajinu je trenutačno zaustavljanje vojnih operacija. EU bi trebala preći iz uloge isporučitelja oružja u posrednika za mir”.

Kremlj je odmah reagirao na tu najavu, umanjivši njezinu važnost.

“Udio Slovačke u isporuci oružja doista nije bio tako velik, stoga to neće značajno utjecati na cijeli proces”, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, prije nego što je ponovno optužio Sjedinjene Države da potiču sukob pomažući Ukrajini.

Tijekom svojih izjava pred zastupnicima Europskog parlamenta, Fico je također najavio da neće podržati nove sankcije protiv Rusije “dok ne analiziramo njihov utjecaj na Slovačku”.

“Ako takve sankcije štete nama, kao što je slučaj s većinom sankcija, ne vidim razlog za njihovu podršku”, naglasio je.