Ruski bogataši sebi kupuju respiratore

flickr

Ruski mediji ističu primjer neimenovanog oligarha koji je kupio respirator za 20-ak tisuća eura i želi kupiti još dva aparata, ali mu problem stvara lista čekanja zbog koje će ih dobiti tek za osam mjeseci.

Može li novac spriječiti koronavirus? Pitate li ruske oligarhe, odgovor je pozitivan. Ruski bogataši počeli su, u strahu da će kao i “obični” ljudi morati čekati na svoj red u bolnicama ili klinikama, kupovati respiratore i opremati kućne klinike u nadi da će si tako povećati izglede za preživljavanje ako se zaraze Covid-om 19.

Tijekom dva posljednja tjedna svaki treći respirator u Rusiji kupila je fizička osoba, a rasprodane su sve zalihe. Rusija respiratore uglavnom uvozi iz Kine, Italije i Njemačke, ali ove dvije europske zemlje zabranile su izvoz zbog stanja u svojim zemljama. Ruski mediji ističu primjer neimenovanog oligarha koji je kupio respirator za 20-ak tisuća eura i želi kupiti još dva aparata, ali mu problem stvara lista čekanja zbog koje će ih dobiti tek za osam mjeseci.

50 tisuća testova dnevno

Rusi bi ipak trebali biti mirniji od zapadnoeuropskih zemalja kada su u pitanju respiratori jer im državne bolnice imaju više od 42 tisuće respiratora, dakle 30-ak uređaja na 100.000 stanovnika. Usporedbe radi, Italija ima osam takvih uređaja na isti broj stanovnika.

Ipak, prije nego razmislite o kupovanju vlastitog respiratora, poslušajte i drugu stranu. Ministarstvo zdravstva Ruske Federacije ističe da je kupovanje respiratora za kućno liječenje besmisleno jer to nije jedini uređaj koji je potreban za liječenje koronavirusa.

U Rusiji je 438 osoba zaraženo koronavirusom, a ovaj tjedan Centar za strateško planiranje i upravljanje biomedicinskim zdravstvenim rizicima počinje serijsku proizvodnju testova za Covid-19. Dnevno će proizvoditi 50 tisuća testova.