Raste pritisak: i Australija traži istragu kineske borbe protiv koronavirusa

flickr

Očito, vrlo brzo će glavno globalno pitanje postati kako pritisnuti Kinu i od najveće svjetske ekonomije izvući što više novca zbog koronavirusa, ali treba imati na umu i drugu dimenziju pritiska.

Svijet se još ni izbliza nije othrvao pandemiji koronavirusa, a pritisak na Kinu kao krivca koji krije mnogo toga raste iz dana u dan. Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne zatražila je provođenje neovisne međunarodne istrage o uzrocima pandemije koronavirusa.

Otkad se virus pojavio krajem 2019. u središnjoj Kini, njime je zaraženo skoro dva i pol milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 160 tisuća diljem svijeta. Ono što – iskreno – najviše pogađa zemlje su ekonomske posljedice koje su i će potpuno paralizirale gotovo čitav svijet. Zato se i kotrljajuća gruda optužbi prema Kini povećava. Ministrica Payne kazala je kako je transparentnost, a posebno kineska, ključna da bi se moglo ići dalje. Dodala je – u izjavi za australsku televiziju BBC – da očekuje da Kinezi provedu istragu podrijetlu virusa, načinu kako se pokušalo suzbiti epidemiju i jesu li pravodobno i potpuno dijelili sve informacije koje su imali.

Potpuno očekivano, Kina na sve odmahuje rukom. Glasnogovornik tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova kaže da su australske primjedbe “potpuno bez činjenične osnove”, istaknuvši da je traženo preispitivanje neutemeljno i pokazuje nepoštovanje prema požrtvovnosti kineskih građana. Poziva se, dakle, Kina i na poštivanje ljudskih prava. Kinezi se brane da su bili posve otvoreni i transparentni.

Gnjev prema Kini tako raste. Podsjetimo, ranije je i američki predsjednik Donald Trump kazao da Kina treba odgovarati ako je “svjesno odgovorna” za pandemiju. Očito, vrlo brzo će glavno globalno pitanje postati kako pritisnuti Kinu i od najveće svjetske ekonomije izvući što više novca zbog koronavirusa, ali treba imati na umu i drugu dimenziju pritiska. SAD i saveznici sigurno ne žele na svjetskom tronu gledati Kinu. Ni Rusiju. Niti ikoga osim SAD-a.