Najmasovniji prosvjed u Velikoj Britaniji u posljednjih 20 godina

Preko 300.000 ljudi na ulicama Londona tražilo obustavu izraelskog napada na Gazu

U subotu se održao najveći prosvjed u Velikoj Britaniji u posljednjih 20 godina kako bi se izrazila podrška Palestini. Više od 300.000 prosvjednika, većinom propalestinskih, marširalo je središtem Londona izražavajući nezadovoljstvo izraelskim napadima na Gazu.

Prosvjednici su zahtijevali obustavu izraelske ofenzive i izražavali solidarnost s palestinskim narodom. Međutim, događaj nije prošao bez tenzija i sukoba. Policija je uhitila preko 120 ljudi, uglavnom desničarskih protuprosvjednika, koji su, prema izvješćima, pokušali ometati glavni skup iz zasjede.

Sukobi su eskalirali između policije i desničarskih skupina koje su se okupile kako bi prosvjedovale protiv događaja koji je održan na Dan primirja, godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata.

Premijer Rishi Sunak osudio je nasilje i uperio prst u “simpatizere Hamasa” među većim skupom, optužujući ih za antisemitske povike i mašući pro-Hamasovim natpisima.

Prije samog marša, ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman nazvala je prosvjede “marševima mržnje”, ali londonska policija odbila je njezin zahtjev da se blokira događaj, tvrdeći da nema naznaka ozbiljnog nasilja.

Nakon završetka marša, policija je priopćila da je uhitila 126 ljudi, a većina su bili desničarski prosvjednici, uključujući i nogometne huligane, kako su ih identificirali. Matt Twist, pomoćnik zapovjednika, izrazio je duboku zabrinutost zbog “izvanrednog i duboko zabrinjavajućeg” nasilja koje su iskazali desničarski prosvjednici prema policiji.

Policija je navela da se prosvjedu pridružilo više od 300.000 ljudi, dok su organizatori procijenili da je njihov broj bio oko 800.000. Ovaj događaj predstavlja najveći prosvjed u Velikoj Britaniji od 2003. godine, kada su se održavali prosvjedi protiv invazije na Irak.

Demonstranti su uzvikivali parole poput “Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna”, a neki su nosili transparente s porukama poput “Oslobodite Palestinu”, “Zaustavite masakr” i “Zaustavite bombardiranje Gaze”. Prosvjednici su željeli poslati snažnu poruku solidarnosti s Palestincima te ukazati na hitnost obustave izraelske ofenzive na Gazi.

Izvor: Advance.hr