Hoće li nas skupo koštati prešutno otvaranje granica?

More, sunce
Flickr

Jedna od posljedica pandemije jest i šteta koja je u samo nekoliko mjeseci prouzročena na račun turizma, važne grane EU. Hrvatska je uzela stvar u svoje ruke i granice su se za strane turiste prije nekoliko dana otvorile.

Neizvjesnost

Neizvjesnost u vezi ovogodišnjeg turizma doživljava svoj vrhunac. Kako i neće, kad je u Hrvatskoj 23 posto ukupno zaposlenih samo u turizmu, što ju čini drugom u EU (prvo mjesto je zauzela Grčka).

Osim Hrvatske, sve države članice su posljednjih mjeseci kao “na iglama”. Zato su se čelnici Europske komisije sastali kako bi donijeli najbolji plan za spašavanje turističke sezone.

No zapamtimo, taj plan ne obavezuje države EU. Plan je samo ljepši naziv za skup “smjernica”, pa je time konačna odluka prepuštena svakoj članici ponaosob.

Hrvatska uzima stvar u svoje ruke

I dok se još čekalo na magične smjernice Europske komisije, Hrvatska ni više ni manje – otvara granice.

Sve se dalo naslutiti još u utorak, kada je na tradicionalnoj konferenciji Stožera civilne zaštite ministar Božinović izjavio kako sve osobe koje prilikom prelaska granice pokažu potvrdu prema kojoj imaju rezerviran smještaj mogu slobodno ući u zemlju. Za uzvrat, pružit će im se informativni letak koji će sadržavati naputke ispravnog “ponašanja” tijekom pandemije u našoj zemlji. (A koji će, vjerojatno, nakon nekoliko kilometara završiti u smeću, ili na cesti.)

Ministar je bio jasan. No preporuke HZJZ-a govore nešto drugačije.

Preporuke koje je izdalo Hrvatsko javno zdravstvo 9. svibnja nalažu da stranci mogu u Hrvatsku jedino; ako u Hrvatskoj imaju vlasništvo nad nekretninom ili plovilom, ako u Hrvatskoj moraju prisustvovati sprovodu, i ako postoji opravdan “poslovni ili gospodarski razlog” zbog kojeg putuju.

U srijedu stiže pojašnjenje

Prema mnogima, izjava ministra i šefa stožera nije imala smisla, upravo jer turisti nisu naznačeni u uputama HZJZ-a. I više nikome ništa nije bilo jasno. Jedni govore jedno, drugi govore drugo. Objašnjenje je zato, stiglo u srijedu, čim je Europska Komisija objavila gore navedene upute.

“U Hrvatsku se može ući po uvjetima koje smo iznosili. U ovom trenutku hoteli su otvoreni i ako netko ima rezervaciju, mi ćemo ga pustiti u Hrvatsku.”, izjavljuje onda Božinović. Dodaje, sve je učinjeno prema uputama Komisije.

Uz to, usputno naglašava kako je u interesu pokrenuti turistički sektor ovisno o epidemiološkoj situaciji.

“Pravu sezonu dogovarat ćemo i sa susjednim zemljama i s institucijama Europske unije. Radit će se mapa regija u Europi, koja će se svakodnevno mijenjati, i svi će moći vidjeti kako stoji regija kad je u pitanju borba s koronom. Intencija tog dokumenta je da građani budu informirani te da se daju preporuke državama i onima koji se bave turizmom kako bi se turizam dogodio i ove godine”, objašnjava.

Uvjeti ulaska uključuju i turiste?

Prema svemu rečenome, dobili smo sve odgovore. Naputak HZJZ-a prema kojem strani državljani mogu ući u Hrvatsku radi “interesa gospodarskog subjekta” očito znači samo jedno: turistima su prešutno otvorene granice, i to još 9. svibnja!

Mogući problemi

Razumljivo je očekivati moguće probleme koji dolaze s otvaranjem granica. Jasno je da će takvu priliku iskoristiti mnogo stranaca.

Pa i sam let 2. svibnja na liniji Frankfurt – Zagreb donio je Hrvatskoj dodatne poteškoće u borbi s koronavirusom. Upravo on postao je novim izvorom zaraze u Hrvatskoj, kada se uspostavilo da su deseci putnika iz tog zrakoplova pozitivni na virus.

Ovakva situacija s pravom zabrinjava i šefa Stožera civilne zaštite Istarske županije, Dina Kozlevca. Budući da mnogo Slovenaca, Talijana i drugih državljana boravi i posjeduje nekretnine u Istri, izrazio je zabrinutost.

Za HRT je izjavio: “Otprije tri dana nema više obvezne mjere samoizolacije prilikom takvog dolaska. Svi stranci koji dolaze u Hrvatsku dobiju samo letak o tome kako se moraju ponašati. Nema više provjere, nema više samoizolacije. Jedina mjera kontrole je samodisciplina i samoodgovornost stranaca koji imaju pravo doći i naših državljana te tu očekujem probleme jer može vrlo lako doći do ulaska koronavirusa, što može stvarati probleme sustavu.”

Možemo li izbjeći drugi val pandemije, i je li otvaranje granica trenutačno pametan potez? Saznat ćemo u narednim tjednima.