Krizni stožer kao dio HDZ-ove predizborne kampanje?

koronavirus, HDZ, krizni stožer
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tallinn_Digital_Summit._Arrivals_Andrej_Plenkovi%C4%87_(36679188344).jpg

Vraćanje u političku stvarnost koja je bila aktualna prije početka pandemije koronavirusa događa se brže od svih očekivanja

Glavna tema u medijima su nadolazeći izbori i termin njihova održavanja koji je zasad nepoznat, ali sa sigurnošću možemo reći da je srpanj vjerojatni izbor.

Zanimljivo je kako su se promijenila stajališta dviju vodećih stranaka o nužnosti provođenja izbora. SDP je u pretkrizno vrijeme bio glavni zagovaratelj prijevremenih izbora na krilima pobjede Zorana Milanovića i afera HDZ-ovih ministara povezanih s imovinskim karticama.

HDZ je kalkulantski vagao koji bi period za izbore stranci odgovarao jer su ministarske afere snažno odjeknule u medijima i javnost je bila ogorčena izostankom utvrđivanja odgovornosti za lažne podatke u imovinskim karticama.

Poraz predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović opasno je bio narušio rejting i izbacio SDP na prvo mjesto po anketama, a unutarstranački izbori predstavljali su za Andreja Plenkovića važni ispit vjernosti stranačkih članova.

Sve je išlo na ruku SDP-u i trebalo je samo kapitalizirati stečenu prednost putem stvaranja velike koalicije na ljevici i pokušati odnijeti pobjedu na izborima. Upravo se u tom trenutku pojavio koronavirus i nakon više od mjesec dana ništa nije bilo isto.

Stavovi HDZ-a i SDP-a o nužnosti održavanja izbora u potpunosti su se promijenili. HDZ žuri s izborima, a SDP želi odugovlačiti s njihovim održavanjem koristeći se argumentom o manjku vremena za organizaciju kampanje i aktualnostima trenutnih mjera distanciranja koje utječu na mogućnost stranačkog rada na terenu.

Razlog promjena? Nacionalni stožer civilne zaštite.

Promjena perspektive

O radu Nacionalnog stožera civilne zaštite mnogo se pisalo i zaključak je većine građana kako je odrađen izvrstan posao. Uostalom, rezultati uspješnosti restriktivnih mjera dovoljno govore za sebe i svrstavaju nas među zemlje koje su najuspješnije u borbi s koronavirusom.

U danima straha kada se brojka novozaraženih primakla troznamenkastom broju svima je bilo važno da u Stožeru imamo stručnjake koji znaju što rade i koji imaju dovoljno znanja i sposobnosti da organiziraju borbu s koronavirusom na razini cijele zemlje.

Danas nas zanima ako Krunoslav Capak ili Alemka Markotić imaju člansku iskaznicu HDZ-a.

Izbori se, očito, približavaju i Stožer se počinje politizirati. U trenutku formiranja Stožera dobiva se dojam da su mediji zajedno s građanima, zbog naglih promjerna i nužnosti brzog djelovanja javnih tijela, zaboravili kako je to bila odluka HDZ-ove Vlade.

Danas smo i više nego svjesni te činjenice jer ispitujemo na koji su način članovi Stožera povezani s HDZ-om. Za ministra zdravstva Vilija Beroša i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića stvari su vrlo jasne.

Nepoznanica su kod utvrđivanja pristranosti HDZ-u bili Krunoslav Capak i Alemka Markotić. Predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić je nakon brojnih upita potvrdio da je Capak član HDZ-a, dok je u medijima počeo kružiti video s youtube kanala Kolinda TV u kojem Alemka Markotić daje podršku predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će građani valorizirati HDZ-ov mandat jer će Nacionalni stožer civilne zaštite i njegov rad sigurno biti osnovica kampanje

Rad i stručnost kad su politizirani ne vrijede?

Možda još dodatnu zbunjenost u glavama birača radi činjenica kako je u Hrvatskoj po prvi put u novijoj povijesti zaista odabran tim ljudi koji je na temelju stručnosti donosio odluke za koje postoji vidljiv pozitivan rezultat. Bili mi simpatizeri HDZ-a ili ne, moramo priznati da je, primjerice, ministar zdravstva Vili Beroš pokazao kako se javnim nastupima, stručnošću i radom može dobiti povjerenje nacije.

Nažalost, takvo povjerenje uz vidljiv učinak našim građanima je tijekom svih ovih godina bilo nepoznanica i sad se kod njih stvaraju kontradiktorni osjećaji. Činjenica je da je HDZ-ova Vlada osnovala Stožer i da je on odradio, u usporedbi s ostalim europskim zemljama, izvrstan posao.

S druge strane, takvo nešto je građanima s HDZ-om, koji je u ovom mandatu branio potencijalna kaznena djela svojih ministara i koji otprije ima odgovornost za mnoge loše poteze poput privatizacije ili kaznenih djela Ive Sanadera, nešto nespojivo.

Stožer zbog toga u narednom razdoblju očekivane predizborne kampanje sigurno postaje instrument politizacije, ali istodobno je faktor koji će kod birača možda izazvati dosad rijetko viđenu zbunjenost i dileme.

Pročitajte još: