Kako smo se vratili Covidu u zagrljaj? Kolektivno pamćenje zlatne ribice

Adria Tour Zadar
planet.hr

Zašto su prodavane karte za ispunjavanje čitavog kapaciteta stadiona? Zašto se uopće održava Kids day? Jasna je i činjenica da se stanovništvo potpuno opustilo i da se ponaša kao da ništa nije bilo. Još jednom se pokazalo da nam je pamćenje i kraće nego što mislimo.

Adria Tour je zaista stavio Zadar na svjetske naslovnice, ali nažalost u negativnom smislu. Otkako je bugarski tenisač Dimitrov objavio da je pozitivan na Covid-19, zadarski teniski spektakl je od mogućeg mamca za povratak na (neko novo) normalno doslovno preko noći vratio priču na početak travnja i “stanje za plakanje”. Dio toga je razumljiv temeljem mnoštva medija koji se u natjecanju za tržišni dio kolača bore biti prvi u nekoj vijesti i posebniji od konkurencije.

Umirujuće sve ipak zvuči kada se čuju stručnjaci. Tako je zadarski epidemiolog dr. Alan Medić na današnjoj medijskoj konferenciji istaknuo da pojava Covida-19 nije ništa novo i iznenađujuće jer je u pitanju situacija koja se očekivala nakon popuštanja mjera. Još uoči otvaranja granica objašnjeno je da će se virus pojavljivati sporadično i objavljene su upute kako se u tom slučaju ponašati. S te strane ovaj zadarski scenarij nije neočekivan.

Onaj dio kojim će se morati pozabaviti svi odgovorni jest način na koji je čitav teniski turnir organiziran. Zašto tenisači nisu testirani uoči dolaska u Hrvatsku? Zašto na zadarskom Višnjiku nisu provođene mjere HZJZ-a koje su i dalje na snazi? Zašto nigdje nije bilo dezinficijensa? Zašto nije bila istaknuta obveza nošenja maski? Zašto su prodavane karte za ispunjavanje čitavog kapaciteta stadiona? Zašto se uopće održava Kids day?

Jasna je i činjenica da se stanovništvo potpuno opustilo i da se ponaša kao da ništa nije bilo. Još jednom se pokazalo da nam je pamćenje i kraće nego što mislimo. Ni strah nam u glavi ne ostaje duže od mjesec dana. Niz je logičnih pitanja na koja će se odgovor morati dati u sljedećim danima.