Jesu li djeca pošteđena infekcije COVID-19?

dijete, koronavirus
Flickr.com

Najavljeno skorašnje otvaranje vrtića i škola diljem Europe zabrinjava roditelje, ali i ostalu javnost. Još uvijek nije poznato u kojoj su mjeri djeca izložena oboljevanju od koronavirusa.

Mogu li se zaraziti?

Odgovor je jednostavan – da. Dokazano jest da se djeca mogu zaraziti virusom. No ono što njihovu skupinu čini posebnom jest da će simptomi zaraze biti blagi, ili uopće neće postojati. Ipak, prema statistici, djeca predstavljaju društvenu grupu koja najmanje oboljeva od koronavirusa. Dr. Nazima Patham s pedijatrijske intenzivne u Cambridgeu kaže: “Čini se da su djeca otpornija na ozbiljne upale pluća koje uobičajeno povezujemo s koronavirusom.”

Manjak simptoma – slabije širenje zaraze?

Stručnjaci nemaju koherentan odgovor na ovo pitanje. Neki smatraju da otvaranje škola nije pametna odluka, s obzirom na to da djeca vrlo vjerojatno mogu prenijeti virus na ostale kontakte (poput starijih ukućana).

S druge strane, francuski stručnjak Arnaud Fontanet razmišlja drugačije i tvrdi: “Budući da djeca često ne pokazuju znakove simptoma, i ne kašlju, mogla bi manje širiti zarazu.”

Prema tome, znanstvenici još uvijek rade na otkrivanju točne korelacije između simptoma i širenja zaraze.

Nova otkrića

Na odjelima za intenzivnu njegu Velike Britanije zabilježeni su slučajevi “neobičnih simptoma” kod djece pozitivne na koronavirus.

Osim pojave koja se očituje simptoma sličnim bolesti Kawasaki (visoka tjelesna temperatura, abdominalna bol, svrab), primjećene su i tzv. “višesustavne upale” (“multi – system inflammation”). Osim Velike Britanije, isti su se pojavili i na području Francuske, Italije i Španjolske.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Velike Britanije smatra da postoji “rastuća zabrinutost” oko spomenutih simptoma koji su uočeni.

Bez panike

Iako mogu zvučati zabrinjavajuće, liječnici napominju kako su ovakvi teži simptomi zabilježeni kod djece ipak vrlo rijetki. Još mnogo odgovora nedostaje, ali razloga za paniku nema.

Važno je nastaviti s radom na ispitivanju virusa i mogućih simptoma kod svih skupina u društvu, poglavito kod djece!

Pročitajte još: