HDZ jedino ljetnim izborima može ostati na vlasti

HDZ, Vlada, Andrej Plenković
Wikipedia Commons

Stidljiva turistička sezona potpuno će isprazniti državnu blagajnu i u toj situaciji će pobjeda na izborima nakon ljeta biti nemoguća misija. Ali u srcu ljeta, sredinom srpnja, dok se još budemo nadali da će nam ljeto čudom spasiti barem djelić ekonomije… E, tu bi se već dalo doći do nekakve pobjede i kupljenog mira za nastavak mandata na čelu države.

Temeljna zadaća Vlade u ovom trenutku je zdravlje građana i gospodarski oporavak, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na jučerašnji upit novinara kada će se održati parlamentarni izbori.

Dakle, službeno ništa.

Ali uvijek je u svijetu politike puno važnije ono što se valja iza brda. Puštanje probnih balona u javnost uvijek je dobra taktika za opipavanje bila uoči donošenja velikih odluka. A u trenutku kada Plenkovićeva Vlada uživa prilično dobar status, idealno je bilo putem medija provjeriti jesmo li spremni za izbor usred ljeta.

Beroš i Božinović vratili HDZ na vrh

Prije pandemije HDZ je polako ali sigurno tonuo u očima javnosti, dok se SDP – isključivo principom klackalice – podizao. Ali korona je oporbi uništila maštanje da će im vlast pasti u krilo. HDZ se, zahvaljujući ministrima Berošu i Božinoviću i dobrom kriznom komuniciranju, vratio na vrh.

Pozitivan trend treba iskoristiti što prije, a Covid-19 daje odličnu kamuflažu. Da se razumijemo, održavanje nečeg masovnog poput parlamentarnih izbora najesen bilo bi zaista rizično ako se virus nekim čudom dotad potpuno ne povuče. S te strane je logično da se izbori održe u epidemiološki najpovoljnijem trenutku.

Stidljiva turistička sezona srozat će rejting HDZ-u

Ali u vodećoj stranci svjesni su da se jedno drugo čudo najesen neće dogoditi. Naprotiv, dogodit će se realnost. Stidljiva turistička sezona potpuno će isprazniti državnu blagajnu i u toj situaciji će pobjeda na izborima nakon ljeta biti nemoguća misija. Ali u srcu ljeta, sredinom srpnja, dok se još budemo nadali da će nam ljeto čudom spasiti barem djelić ekonomije… E, tu bi se već dalo doći do nekakve pobjede i kupljenog mira za nastavak mandata na čelu države.

Svjesni zdravstvene opasnosti koja će moguće porasti dolaskom hladnijeg vremena, oporba se racionalno mora prikloniti opciji da se izbori održe onda kada je to najsigurnije za građane. Ipak, ostavimo još uvijek opciju da pronađu određeni džep putem kojeg će ipak sebi pokušati kupiti pogodniji trenutak za izbore od ovog ljetnog termina. Jer, održe li se izbori za manje od tri mjeseca, Plenković će opet imati priliku sastavljati Vladu.