Cijene nekretnina mogle bi stagnirati u narednom periodu

stanovi, krediti, Hrvatska
https://www.readyelements.com

Najviše stranih kupaca nekretnina dolazi s njemačkih, austrijskih i slovenskih tržišta, gdje je kriza sada i više nego prisutna, naglasio je Vujović.

Nova godina donijela nam je novu valutu i ušli smo u Schengen, ujedno su najavljene nove, veće kamate na stambene kredite, što će se sigurno odraziti na stanje na tržištu nekretnina. Nekretnine su uvijek i bile izražene u eurima, međutim stvari na tržištu se mijenjaju.

“Što se tiče prelaska na euro ništa se nije promijenilo to je već ukalkulirano u cijene koje imamo danas. To se vidi po tome što smo imali 36 posto stranaca koji su kupili nekretnine u Hrvatskoj i to je ono što se aludira da kada pređemo na euro da će se to odraziti na cijene”, za HRT emisiju Dobro jutro, Hrvatska rekao je Boro Vujović, vlasnik agencije za promet nekretninama.

“Činjenica je da smo prošle godine imali rekordan rast i s obzirom na ono što sada vidimo na tržištu realno je očekivati da se taj rast zaustavi”, dodao je.

Kod kredita nije bilo pretjeranih razlika prije Nove godine i poslije, ciklus stambenih kredita se nastavlja. “Nastavlja se ciklus normalno samo se pričekalo da se napravi konverzija u euro. Dogodilo se to da više nemamo kredite uz valutnu klauzulu nego samo u eurima i neke stvari su se čak i pojednostavnile”, kazao je Hrvoje Travnikar, financijski stručnjak.

Rast kamatnih stopa

Ali promjena ipak ima, dogodio se rast kamatnih stopa.

“Nije se dogodio taj ogroman rast nego se u Hrvatskoj dogodio ipak neki manji rast. Trenutačno govorimo o nekih 0,5 ili 0,75 posto da su se u prosjeku povećale kamatne stope recimo na stambene kredite”, istaknuo je Travnikar.

Najviše stranih kupaca nekretnina dolazi s njemačkih, austrijskih i slovenskih tržišta, gdje je kriza sada i više nego prisutna, naglasio je Vujović.

“Tamo su tržišta nekretnina u zastoju s obzirom na puno veći rast kamatnih stopa i u nekom narednom periodu ne očekujemo neki veliki boom stranaca koji bi došli i kupili više nego što je to u ovom trenutku”, rekao je Vujović.

Uskoro stiže i novi APN kredit. “Mi predviđamo da će biti isti uvjeti kao prošle godine i da se ništa neće mijenjati te stiže otprilike u istom terminu kao prošle godine to je sredina ožujka”, rekao je Travnikar.

Više pročitajte na Poslovni.hr.