Može li se posjetiti sva svjetska čuda u mjesec dana?

Svjetska čuda, Putovanja, Let
Wikimedia Commons

Čak 100 milijuna ljudi je sudjelovalo u glasanju, a od originalnih sedam, danas nažalost postoje samo egipatske piramide. Od 200 nominiranih izglasano je sedam, na 5 kontinenata. Vjerovali ili ne, moguće je posjetiti svih sedam u samo jednom putovanju od mjesec dana. Donosimo plan!

1.Koloseum u Rimu, Italija
Svjetska čuda, Putovanja, Let
Flickr

Predloženi let: Zaputite se za početak do Rima. Karte iz Europskih gradova do aerodroma Rome Fiumicino mogu se pronaći i od 20 eura.

Vječni grad poznat je po svojoj arhitekturi i bogatoj povijesti. Posjetite Michelangelovu Piazzu Del Campidoglio, a nakon toga se zaputite do Koloseuma. Izgrađen je prije gotovo 2000 godina zbog organizacija gladijatorskih borbi i ostalih spektakla.

2. Piramide u Kairu, Egipat
Svjetska čuda, Putovanja, Let
Wikimedia Commons

Predloženi let: Rome Fiumicino – Kairo (otprilike 3 sata i 25 minuta)

Kada ste već na toj ruti, zašto ne posjetiti i jedino preostalo originalno svjetsko čudo! Direktnim letom iz Rima ubrzo ćete se naći u glavnom gradu Egipta, a zatim kratko do Gize. Ovaj kompleks najpoznatiji je zbog tri velike piramide, kao i zbog Sfinge, koja mjeri 73 metara dužine.

Najveću piramidu izgradio je egipatski faraon Khufu, otprilike prije 3000 godina, a sastoji se od čak 2.3 milijuna blokova. Tu također možete posjetiti Egipatski nacionalni muzej antikviteta u kojem se između ostalog nalazi i zlatna maska Tutankamona, od 11 kilograma čistog zlata.

3. Petra u Jordanu
Svjetska čuda, Putovanja, Let
Flickr

Predloženi let: Kairo – Amman (1 sat i 15 minuta)

U planinama doline Arabah u južnom Jordanu stoji antički grad Petra, koji je vrhunac doživio u četvrtom stoljeću pr. Kr. Osim grobnice kralja Aratasa III., u gradu se može istraživati antički amfitetatar iz Helenističkog doba.

4. Taj Mahal – Agra, Indija
Svjetska čuda, Putovanja, Let
Wikipedija

Predloženi let: Amman – New Delhi (cca. 6 sati i 20 minuta, jedno presjedanje )

Ovaj dijamant Indije izgradio je car Shah Jahan na jugu rijeke Yamuna. Mauzolej je izgrađen od bijelog mramora i poludragog kamenja i arhitektonsko je čudo. Prema priči, izgrađen je kao uspomena na Jahanovu drugu ženu, Mumtaz Mahal, koja je umrla pri porodu njihovog 14. djeteta u mladoj dobi od 38 godina.

5. Kineski zid – Peking, Kina
Svjetska čuda, Putovanja, Let
Pexels

Predloženi let: New Delhi – Peking (cca. 7 sati)

Iz Indije možete direktnim letom doći do Pekinga, a nakon vožnje od 40 minuta već ćete ugledati dijelove velikog Kineskog zida. Dugačak 6700 kilometara i izgrađen prije više od 2000 godina kao zaštita Kineskih država i carstva od Sjevernih sila. Tornjevi na zidu služili su kao izvidnica. Neki dijelovi zida su predivno održani, dok se neki nažalost raspadaju.

6. Chichen Itza – Yucatan, Meksiko
Wikimedia Commons

Predloženi let: Peking – Cancun (cca. 18 sati, jedno presjedanje)

Majanski ostatci Chichen Itza na poluotoku Yucatan u Meksiku su nevjerojatno sačuvani. Davno je ovo bio jedan od najvećih majanskih gradova, a njegovo mnoštvo arhitektonskih stilova predstavlja različitost populacije u tom periodu. Najpoznatija građevina je El Castillo, posvećena bogu Kukulcanu, a piramida na slici ima 365 stepenica preko 4 strane, koje predstavljaju solarnu godinu.

7. Machu Picchu – Cuzco, Peru
Svjetska čuda, Putovanja, Let
Wikimedia Commons

Predloženi let: Cancun – Lima (cca. 5 sati), a zatim Lima – Cuzco (cca. 1 sat i 20 minuta)

Jedno od najpoznatijih arheoloških lokacija je ova tvrđava Inka izgrađena u 15. stoljeću. Za doći do nje potrebno je ići vlakom kroz planine grada Aguas Calientes. Nakon toga preostaje samo istraživati sve znamenitosti poput glavnog trga i tornja. Iako je izgrađena prije manje od 600 godina, citadela daje osjećaj drugog mjesta i vremena.

8. Kip Krista Iskupitelja – Rio de Janeiro, Brazil
Svjetska čuda, Putovanja, Let
Pixabay

Predloženi let: Cuzco – Rio De Janeiro (cca. 8 sati i 35 minuta, 1 presjedanje)

Rio De Janeiro drugi je najveći grad u Brazilu. U njemu se nalazi najmlađe od sedam čuda. kip Krista Iskupitelja. Izgrađen je između 1922. i 1931. godine, visok je 30 metara, a zanimljivo je da je izgradnja potpuno financirana od strane brazilskih katolika.

Dakle, moguće je! Uz pametno planiranje i traženje letova, hotela i izleta, može se vidjeti sva svjetska čuda, ali i ostaviti vremena za uživanje i istraživanje okolnih atrakcija.

Izvor: The Travel Magazine