Zahuktala se bitka za Pantovčak

Milanović, Kolinda, predsjednička utrka,izbori
Flickr/Wikipedija

Očekuje nas zanimljiva kampanja i jedva čekamo prve debate koje bi mogle pokazati u kojem smjeru će sve otići

Za nešto manje od 6 mjeseci trebali bi se održati izbori za Predsjednika RH. Nakon završenih EU izbora fokus svih relevantnih političkih opcija žurno se preusmjerio na predsjedničku kampanju. Posljednjih dana rapidno saznajemo najnovije vijesti i informacije o osobama koje će se upustiti u bitku za Pantovčak.

Službeno su kandidature zasad objavili Zoran Milanović, iza kojega je snažno stao SDP, a govori se da će ga podržati i ostale stranke ljevice i lijevog centra, zatim Miroslav Škoro, poznati pjevač i poduzetnik koji bi mogao biti uzdanica desnice (i krajnje desnice) na ovim izborima, te Katarina Peović, kandidatkinja Radničke fronte.

Ivan Pernar i sudac Mislav Kolakušić također su najavili kandidature, ali ih još nisu službeno obznanili. Aktualna se predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović, još uvijek ne izjašnjava po tom pitanju.

Trijumfalni povratak „omiljenog“ Zorana?

Kandidatura Zorana Milanovića svakako je posljednjih dana najviše odjeknula u medijima. Bivši premijer se posljednje dvije godine potpuno povukao iz politike i o njemu smo informacije dobivali na kapaljku. Činilo se da Milanoviću odgovara način života koji je daleko od očiju javnosti, no nešto je u njemu ipak tinjalo te se odlučio upustiti u novu političku borbu.

Predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, ponovno je zatomio svoj ponos, nakon što je isto napravio slažući listu za EU izbore, te je osobno predsjedništvu stranke predložio Milanovića s kojim nije u nekim naročitim odnosima. Svjestan je „Bero“ da je u ovom trenutku Milanović jedini kandidat SDP-a koji može do Pantovčaka.

Mnoge je ova kandidatura začudila, pogotovo zbog Milanovićevih izrazito negativnih izjava o samoj predsjedničkoj funkciji iz doba dok je još bio premijer, ali politika je zaista nestalna disciplina; nitko ne zna što nosi sutrašnji dan.

Veliki broj građana zazivao je trijumfalni povratak svojeg Zorana jer smatraju da Hrvatskoj nedostaje takvih, karakternih, političara, ali isto tako treba napomenuti da je Milanović svojom, ponekad pretjeranom, arogancijom odbijao znatan broj birača i to bi ga u ovoj tijesnoj utrci na kraju moglo koštati.

Škoro kao „pravi“ Mesija u borbi s „lažnim“ Mesijama

Kad se prvi put u javnosti pojavila informacija da bi se Miroslav Škoro, poznati pjevač i donedavna predsjednik žirija u HRT-ovoj emisiji „Zvijezde pjevaju“, mogao kandidirati za predsjednika republike, mnogi su pomislili da je riječ o fabriciranim satiričnim spin vijestima News Bara ili Sprdexa. Nakon što je Škoro svoju kandidaturu zaista objavio, stvar je dobila puno ozbiljnije konotacije.

Mnogi zaboravljaju da Škoro nije samo zabavni pjevač, nego ekonomist i poduzetnik, ali i bivši saborski zastupnik HDZ-a. Čudno je, stoga, kada Škoro optužuje političke elite, čijih je sam dugo vremena bio dio (ako, navodno, više nije). Također, pomalo je licemjerno govoriti o nemogućnosti poslovnog uspjeha u Hrvatskoj bez stranačke iskaznice, kad je upravo stranačka iskaznica Škori otvorila brojne političke i poslovne mogućnosti u prošlosti.

Škoro najavljuje borbu protiv lažnih političkih Mesija nudeći svoj vlastiti mesijanski projekt sporazuma s narodom. Nije riječ ni o kakvom sporazumu iz filozofskih spisa teoretičara društvenog ugovora, već Škoro na taj način opravdava svoje zalaganje za maksimalno povećanje ovlasti predsjednika RH. Mnoge su ovlasti koje Škoro namjerava uvesti/vratiti (privremeni veto, predlaganje sudaca Ustavnog suda, sazivanje sjednice Vlade …), opravdano podsjetile na poluautokratsko razdoblje predsjednika Tuđmana. Pitanje je želi li narod uistinu ponovno takav sustav.

Europska komisija ili Pantovčak, pitanje je sad?

Aktualna predsjednica još uvijek nije službeno objavila svoju kandidaturu te se sad već postavlja pitanje u medijima hoće li Grabar-Kitarović uopće po drugi mandat? Premijer Plenković ju je u Lisinskom na proslavi 30 godina HDZ-a s pozornice pozvao (svojim novim stilom vikanja u mikrofon) da se kandidira i da će ju stranka podržati. Ona navodno odugovlači jer joj se potencijalno smiješi istaknuta pozicija u Europskoj komisiji, možda čak i ona najviša – pozicija predsjednika/ce Komisije.

Također, kruži u javnosti već neko vrijeme priča kako postoji kompromitirajuća snimka s predsjedničinog rođendana kojom ju se ucjenjuje pa je prema nekim medijima to glavni razlog zašto odugovlači s objavom kandidature. Takve je medijske špekulacije dodatno pojačao Vladimir Šeks svojim izjavama kako predsjednicu neki nastoje sabotirati. Bez obzira na sve to, Grabar-Kitarović bi ipak trebala u utrku za drugi mandat, utrku u kojoj prema anketama suvereno vodi.

Čeka nas „mrtva trka“

Uz dužno poštovanje Katarini Peović i njezinoj kandidaturi, ona je jedina od potvrđenih (ili skoro potvrđenih) kandidata koja nema nikakve šanse u utrci za Pantovčak. Svi ostali kandidati mogu do drugog kruga. Naravno, puno će toga ovisiti o izlaznosti na izbore, kao i o tome tko će još objaviti svoju kandidaturu, ali ne gine nam velika borba za samo dva mjesta u drugom krugu, koji je, kako stvari stoje, neminovnost.

Iako je Grabar-Kitarović i dalje favorit, jedan dio glasova svakako bi joj morao oduzeti Miroslav Škoro iza kojega će stati, vrlo vjerojatno, stranke desnice i krajnje desnice te će se na taj način desno biračko tijelo zasigurno malo „razmrviti“. Zoran Milanović mogao bi do drugog kruga u kojemu će se morati dobrano pomučiti da pobjedi bilo Kolindu, bilo Škoru.

Što se ambicija suca Kolakušića i Ivana Pernara tiče, teško će do drugog kruga (iako nije isključeno), ali bi mogli ostalim kandidatima otkinuti dio glasova. Očekuje nas zanimljiva kampanja i jedva čekamo prve debate koje bi mogle pokazati u kojem smjeru će sve otići.