Zagrebačka Specijalna bolnica za plućne bolesti dobila međunarodnu akreditaciju

zdravstvo
Pixabay
Specijalna bolnica za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu prva je javna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj s međunarodnom akreditacijom kvalitete zdravstvene zaštite.

Danas ta bolnica ima 34 palijativna kreveta i najveći je stacionarni kapacitet za palijativne pacijente u Hrvatskoj, a način njezina rada odgovara standardima na međunarodnom nivou,  rekao je na svečanosti ravnatelj bolnice dr. Marinko Artuković.

Ta je bolnica prva u Hrvatskoj postavila standarde kvalitete prepoznati od međunarodne akreditacijske agencije, odnosno vanjskih neovisnih procjenitelja kvalitete u zdravstvu.

“To znači da je naš rad usklađen s optimalnim standardima za djelatnost koju obavljamo”, istaknuo je ravnatelj  bolnice, u kojoj je krajem 2015. godine osnovan odjel palijativne medicine, a s novom djelatnošću pojavila se i potreba nadogradnje standarda što su kasnije  prepoznali i međunarodni ocjenitelji.

Bolnica u Rockefellerovoj nije hospicij, u njoj se samo olakšavaju simptomi pacijenata u terminalnoj fazi bolesti, a smještaj prosječno traje dva tjedna.

Artuković  ističe da su i planovi i potrebe za takvom vrstom skrbi i u Zagrebu i u Hrvatskoj daleko veće.

U ime osnivača bolnice, Grada Zagreba, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč ustvrdio je da je bolnica u Rockefellerovoj  “prvi biser u kruni koji je napravio visoki standard akreditacije i poticaj drugim zdravstvenim ustanovama u Zagrebu i Hrvatskoj”.

Plan je da u iduće dvije godine sve javnozdravstvene ustanove u Zagrebu dobiju akreditaciju, čime će postati konkurentne i na europskoj i na svjetskoj razini, kaže Jeleč.

Kujundžić: Iduće godine kreće izgradnja bolnice u Blatu

Ministar Kujundžić je izvijestio da je s gradonačelnikom Milanom Bandićem obišao gradilište u Blatu, gdje se  priprema zajednički projekt Grada i Vlade na izgradnji nacionalne dječje bolnice, a koja bi, po ministrovim riječima, mogla početi već iduće godine.

“Dječja bolnica, odnosno sveučilišna bolnica strateški je interes ove nacije i hrvastke države. Uključena su dva ozbiljna partnera – Vlada RH i Grad Zagreb, tako da vjerujem da će se započeti s gradnjom sljedeće godine a u sljedećih pet do sedam godina tamo će biti ne samo dječja nego i sveučilišna bolnica”, rekao je ministar Kujundžić.