Za tri godine rada u Njemačkoj ista mirovina kao za 30 godina staža u Hrvatskoj

mirovine, njemačka, mirovinski sustav
Pixabay
Više od 95 tisuća hrvatskih umirovljenika ima mirovinu manju od 500 kuna, odnosno 232 kune u prosjeku
O premalim mirovinama u Hrvatskoj mnogo se piše, ali rijetko se čuje da neki građanin za 30 godina radnog staža ima jednaku mirovinu kao za samo tri godine rada u Njemačkoj.
Glas Slavonije razgovarao je s Ivanom Šalkovićem iz Bukvika, koji je pred četrdesetak godina otišao na privremeni rad u Njemačku. Nakon tri godine vratio se zbog obiteljske situacije, a na kraju za taj kratki period proveden u inozemstvu prima gotovo jednaku mirovinu kao za ostatak radnog staža u svojoj domovini.
Šalković je do umirovljenja radio u ciglani i poljoprivrednom poduzeću Orahovica, gdje je skupio ukupno 30 godina staža. Prvo je primao 1350 kuna mirovine, a potom mu je povećana na 1902 kune. Njemačka mirovina je pak iznosila 86 eura u početku, a nedavno je dobio rješenje kojim je taj iznos povećan na 204 eura.
U Njemačkoj po zakonu treba raditi barem pet godina za stjecanje prava na mirovinu, ali Šalkoviću je njemačko mirovinsko tijelo uzelo uz obzir radni staž u Hrvatskoj. Bez te mirovine, kaže, njegova obitelj bi teško preživljavala i ne bi mogao školovati svoga sina.
Prosječna mirovina u Hrvatskoj trenutno iznosi 2553 kune, a u slučaju vojnih osoba, policijskih službenika i službenih osoba taj iznos raste na 3688 kuna u prosjeku. Podaci pokazuju i da nešto više od 95 tisuća hrvatskih umirovljenika ima mirovinu manju od 500 kuna, odnosno 232 kune u prosjeku.

 

Više na Glas Slavonije