Za sustav za zasnježenje Platka 22,5 milijuna kuna, uskoro početak radova

Platak
Wikipedia
Okvirni sporazum kojim se osigurava 22,5 milijuna kuna za izgradnju cjelovitog sustava za zasnježenje u Regionalnome sportsko-rekreacijskom i turističkom centru Platku te ugovor o prvoj fazi radova, koji će uskoro početi i stajati 13,8 milijuna kuna, potpisali su u ponedjeljak predstavnici Goranskoga sportskog centra, koji upravlja Platkom, i francuske tvrtke Sufag SAS.

Ugovore su potpisali direktor Goranskoga sportskog centra Alen Udovič i menadžer za izvoz tvrtke Sufag SAS Eddy Frere.

Kako je rečeno, očekuje se da će cijeli sustav izgraditi do zimske sezone 2020., a prva faza, sustav za zasnježenje staze Radeševa 1, trebala bi biti gotova sljedeće sezone. Radovi će početi za dvadesetak dana.

Izgradnja sustava za zasnježivanje planira se u pet faza, za koje će biti potpisano pet ugovora, a prva faza odnosi se na na akumulaciju, pumpaonicu i cjevovode za zasnježenje staze Radeševa 1.

Druga faza odnosi se na cjevovode za zasnježenje staze Zavoja 19, treća na dionice cjevovoda za stazu Radeševo 2 i prihvatne cjevovode, četvrta na staze Baby lift i Pribeniš, a peta obuhvaća nabavu opreme, tj. topova za zasnježenje.

Primorsko-goranska Županijska skupština u rujnu je odlučila financirati gradnju sustava za zasnježenje i uređenje cjelogodišnjih sadržaja na Platku s 26,7 milijuna kuna, a najveći dio odnosi se na sustav za zasnježenje.

Očekuje se da će izgradnja sustava za zasnježenje potpuno promijeniti Platak i jamčiti dobru zimsku sezonu te da će on biti jedini turistički i sportski centar koji će raditi cijele godine.

Na potpisivanju ugovora bili su i župan Zlatko Komadina, predstavnici podizvođača radova – tvrtaka GP Krk, Hidro-expert, EROSI i Hrvatskih šuma, te francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj. (Hina)