Za što sve možete dobiti kaznu na benzinskim postajama?

benzinske postaje, točenje goriva, gorivo
Pixabay
Za nepoštivanje propisanih pravila pri točenju goriva mogli biste platiti kaznu u iznosu do 15.000 kuna
Upita li vas netko koje su radnje zabranjene na benzinskim postajama, kao logičan odgovor vjerojatno bi se nametnulo pušenje ili uporaba drugih zapaljivih materijala. Međutim, u zapaljive materijale spadaju i neki predmeti na koje možda ne biste pomislili u ovom kontekstu.
Naime, na benzinskim postajama je među ostalim zabranjeno i telefoniranje, tj. uporaba mobitela i drugih elektroničkih uređaja koji mogu iskriti. Kako pišu 24sata, dovoljna je jedna iskra kako bi došlo do zapaljenja para benzina, a to se može dogoditi ako vam telefon ispadne na pod. Može se zapaliti i baterija telefona ili nekog drugog elektroničkog uređaja.
Iz korporativnih komunikacija Ine upozoravaju na još nekoliko radnji: nakon izlaska iz auta, treba dotaknuti auto s vanjske strane kako biste uklonili statički elektricitet. Ne smije se nadolijevati gorivo dok je motor upaljen, niti imati uključen bilo koji oblik vanjskog grijanja na automobilu. Također, ne smijete ulijevati gorivo u neodgovarajuće posude poput plastičnih boca, već morate imati adekvatnu posudu za gorivo.
Zakon o zaštiti od požara propisuje kazne za kršenje navedenih propisa, a u slučaju izazivanja veće nesreće vjerojatno ćete odgovarati i prema Kaznenom zakonu. Za nepoštivanje propisa na benzinskim postajama mogli biste platiti kaznu od 2.000 do 15.000 kuna, ili dobiti do 60 dana zatvora.