Wings for Life World Run 2018.

Wings for life, Zadar, utrka, humanitarno
flickr

Jučer u 13:00, iz grada s najljepšim zalaskom sunca na svijetu, krenula je svjetski poznata utrka „WINGS FOR LIFE WORLD RUN 2018.“ Utrka se odvija na nekoliko lokacija diljem svijeta (Guadalajara, Seul, Rio de Janeiro, Beč, Poznan, Sunrise, München, London, Ibiza, Isola di Abarella, Izmir..), među kojima je, već petu godinu za redom i Zadar.

Svake godine broj prijavljenih raste sve više i više. Tako je i ove godine sa Liburnske obale, za one koji to ne mogu, potrčalo 8.500 trkača, a utrka se nastavila Jadranskom magistralom, uz obalu sve do Primoštena.

Utrka koju svi završavaju

Utrka je prilagođena profesionalnim trkačima, amaterima i sudionicima u kolicima. Posebnost ove svjetske utrke jest u tome što nema cilj te svatko ostvaruje svoju osobnu pobjedu. Automobil presretač krenuo je oko 13:30 sati, pola sata nakon trkača. Ciljna linija je presretačko vozilo koje starta pola sata nakon natjecatelja. Onog trenutka kada vozilo sustigne trkača, za njega je utrka završena.

Za pripremu i realizaciju ovog, svjetski poznatog događaja uključeno je čak 1.100 volontera, 200 zaštitara, 60-ak autobusa Liburnije te 160 suradničkih ekipa. Navedeni podaci svjedoče o veličini i humanosti utrke.

Zadar je jedna od desetak svjetskih lokacija na kojima se trči ova humanitarna utrka. Sav prihod prikupljen od startnina namijenjen je financiranju najsuvremenijih istraživanja kako bi se pronašao način liječenja ozljeda leđne moždine. Ono što zadarsku utrku čini još posebnijom jest to da je ove godine prijavljeno čak 160 timova, od kojih najveći tim čini oko 510 studenata sa Sveučilišta u Rijeci.

Među 8.500 trkača našli su se Valent i Martin Sinković, hrvatski olimpijci te gimnastičar Mario Možnik, ujedno i jedan od ambasadora utrke, koji svake godine zadnjih 20-ak metara svoje utrke pređe „na rukama“.

Zadarska pjevačica Elena Stella otpjevala je hrvatsku himnu dok su se s neba spustila četiri padobranca od kojih je jedan držao veliku hrvatsku zastavu. Još je jednom dokazano da je utrka „Wings for life World Run“ svjetski događaj humanitarnog i zabavnog karaktera. To je utrka koju svi završavaju.

Austrijanac Karl Aumayr, pobjednik je utrke Wings for life iz Zadra. Sa pretrčanih 68 kilometara dospio je na sam vrh ukupnog svjetskog plasmana.

Pobjednica među ženama je  Martina Burzova iz Slovačke sa ukupno 32 pretrčana kilometra.

Izvor: dnevnik.hr, ezadar, antena zadar