Vujčić ostaje guverner, a njegova zamjenica će biti Sandra Švaljek

Sandra Švaljek, Boris Vujčić, HNB
YouTube/Screenshot
Imenovanjem zamjenice te novog-starog guvernera HNB-a se očito želi zadržati kontinuitet politike koju ta institucija vodi, a koja je u posljednje vrijeme fokusirana i na pripremu Hrvatske za uvođenje eura

Boris Vujčić će po svemu sudeći biti prvi čovjek Hrvatske narodne banke i u sljedećem mandatu, a njegova zamjenica će biti političarka i ekonomistica Sandra Švaljek. Vladajuća koalicija je tako u posljednji trenutak uspjela postići dogovor o vodstvu Hrvatske narodne banke, jer je dosadašnji mandat Vujčiću i njegovom zamjeniku Relji Martiću istekao, a Sabor od idućeg tjedna ide na dvomjesečnu pauzu. Glasanje je planirano za petak.

Sandra Švaljek je punih 13 godina bila članica Savjeta HNB-a, najvišeg središnjeg tijela HNB-a koje je odgovorno za ostvarivanje ciljeva i izvršavanje zadataka narodne banke pa se, ako dobije potreban broj glasova u Saboru, neće naći u nepoznatom okruženju.

Imenovanjem zamjenice te novog-starog guvernera HNB-a se očito želi zadržati kontinuitet politike koju ta institucija vodi, a koja je u posljednje vrijeme fokusirana i na pripremu Hrvatske za uvođenje eura.

Švaljek protiv uzimanja sredstava iz drugog mirovinskog stupa

Sandra Švaljek je zanimljiva politička figura. Na lokalnim je izborima 2013. godine bila izabrana za zamjenicu gradonačelnika Milana Bandića, a kad je njemu Županijski sud zbog procesa zabranio obavljanje dužnosti gradonačelnika, Švaljek je obnašala tu dužnost od studenog 2014. do ožujka 2015. godine.

Bandić ju je prvom prilikom zamijenio, a na posljednjim izborima, održanima prije malo više od godinu dana su bili suparnici. Švaljek je kao nezavisna kandidatkinja na tim izborima osvojila treće mjesto s 19,14 posto glasova, a Bandić je i danas gradonačelnik Zagreba i predsjednik Stranke rada i solidarnosti koja čini dio vladajuće većine u Saboru.

Posljednja zapaženija javna reakcija moguće buduće zamjenice guvernera Vujčića je vezana uz aktualna ekonomska pitanja. Prošlog tjedna se kod prvih najava mirovinske reforme založila da se nikako ne poseže u sredstva iz drugog mirovinskog stupa.

Izvor: Telegram.hr