Vrbovsko nudi 100.000 kuna subvencije za kupnju kuće

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić odlučio se obračunati s problemom depopulacije u malom gradu koji je između dva popisa stanovništva izgubio oko tisuću ljudi

Vrbovsko će od 1. siječnja 2019. godine subvencionirati kupnju deset kuća na području grada s ukupno milijun kuna, piše Večernji list. Deset obitelji dobit će po 100.000 kuna za kupnju kuće ako zadovolje uvjete natječaja.

“Sada dobru kuću u Vrbovskom možete kupiti za 30-40 tisuća eura. Imamo dosta ljudi koji već u Vrbovskom rade, no ovdje ne žive. Prvenstveno je njima namijenjena ta mjera. Želimo naš grad repopulirati, neka prednost imaju oni koji već ovdje rade, kasnije i oni koji se žele doseliti i započeti vlastiti posao”, rekao je gradonačelnik.

Vrbovsko obuhvaća šezdeset pet naselja na području od 260 četvornih kilometara, u kojima živi ukupno pet tisuća ljudi. Mufić je istaknuo da je lokalno gospodarstvo do prije nekoliko godina bilo u prilično lošem stanju. U Vrbovskom su pred nešto manje od deset godina propale tri nekoć velike tvrtke: Drvna industrija koja je imala 300 zaposlenih, Sljeme Vrbovsko s 200 radnika i Promet Vrbovsko koje je zapošljavalo 300 ljudi.

U zadnje vrijeme, međutim, situacija se popravlja: Grad je kupio Drvnu industriju Vrbovsko i pronašao investitora koji je oporavio kompaniju. Tvrtka Cedar u vlasništvu Darka Prodana iz Rijeke uložila je pola milijarde kuna i učinila DIV najmodernijim drvnoprerađivačkim pogonom u Europi. Trenutno zapošljavaju 250 ljudi, a svake se godine u pilani preradi 180.000 kubika bukovog drva koje se izvozi diljem svijeta.

S obzirom na prirodne ljepote koje se mogu pronaći na području Vrbovskog, u Gradu se intenzivno razmišlja i o daljnjem poticanju turizma. Interesa, kažu, ima – nedostaje jedino stanovništva i radne snage, pa se nadaju da će najavljene subvencije pomoći popraviti stanje.