Vlasti Republike Srpske pozivaju na zatvaranje granice

migranti, zatvaranje granice, Republika Srpska, Milorad Dodik
Flickr
Vlada i predsjednik entiteta Republika Srpska u sljedećem razdoblju očekuju veliki broj migranata na bosanskohercegovačkim granicama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je podržao zaključke Vlade RS-a da u tom entitetu nema uvjeta za zbrinjavanje migranata za koji se u sljedećem razdoblju očekuju u većem broju na bh. granicama.

Dodik tvrdi da odgovornost trebaju snositi oni koji su izazvali ovu krizu, a prema njegovom mišljenju je to zapadna alijansa za koju kaže da je napravila probleme na Bliskom istoku. “Ove mjere nisu usmjerene samo na zaštitu RS-a, nego i čitave teritorije Bosne i Hercegovine. Učinit ćemo sve da zaštitimo dosadašnji način života. Ne želimo promjene strukture stanovništva i poduzet ćemo ćemo sve mjere kako bismo zaštitili imovinu i ljude”, izjavio je predsjednik RS-a.

Jedna od mjera može biti i zatvaranje granice

Dodik je podsjetio da su Hrvatska i Mađarska ranije zatvorile granice za migrante i pozvao razinu Bosne i Hercegovine da zatvori državnu granicu. “Ako su s druge strane dobronamjerni, onda će oni poduzeti vraćanje migranata iz Bosne i Hercegovine”, rekao je na posebnoj sjednici entitetske Vlade.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je rekla da ne postoje uvjeti za zbrinjavanje migrananta na području RS-a, niti će entitetska Vlada prihvatiti ijednu odluku koje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donese bez njezine suglasnosti, a koja se odnosi na zbrinjavanje migranata u RS-u.

Najavila je da će Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a pojačati prisustvo u rubnim općinama, a od Granične policije BiH će zatražiti jaču kontrolu granice.

Izvor: Al Jazeera Balkans