Vlada na sjednici u ponedjeljak stavlja izvan snage odluke o nabavi borbenih aviona

F-16, borbeni zrakoplovi
Wikipedia
Hrvatska Vlada održat će u ponedjeljak u Banskim dvorima sjednicu na čijem je dnevnom redu samo točka o stavljanju izvan snage Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

Prethodno će, što je ranije najavljeno, u Vili Prekrižje biti održana sjednica Vijeća za obranu, na kojoj će biti predstavljeno izviješće o nabavi vojnih aviona.

Hrvatska vlada objavila je u četvrtak da će poništiti odluku o nabavi borbenih aviona F-16 Barak, nakon što je izraelsko izaslanstvo ranije tijekom dana izvijestilo hrvatsku stranu da nije uspjelo ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju tih aviona Hrvatskoj nakon čega je Vlada objavila da će poništiti Odluku o nabavi borbenog aviona, ali ostaje privržena nastavku modernizacije HRZ”, stoji na Twitteru hrvatske vlade.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F- 16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova.

Američka strana, međutim, pristala bi na transfer trećoj strani samo “ogoljenih” zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan.

Izrael je stoga u četvrtak, dan prije isteka roka, službeno izvijestio MORH da ne može dobiti takvo odobrenje.

Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na natječaju na kojem su još konkurirali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja. (Hina)