Već peta dokapitalizacija Ulajnik plovidbe u povijesti

Uljanik plovidba, dokapitalizacija
Foto: seebiz.eu
Cilj je izdavanjem 250.000 povlaštenih dionica prikupiti 30 mil. kuna.

Nakon dokapitalizacije, već pete u povijesti Uljanik plovidbe, te reprograma kredita ta će pulska brodarska kompanija smanjiti zaduženost za približno 10 milijuna dolara. Na Zagrebačkoj su burzi u petak predstavnici kompanije održali prezentaciju povodom prikupljanja kapitala izdavanjem, piše Poslovni Dnevnik.

Vrijednosnice se izdaju po nominalnoj cijeni od 100 kuna

Kompanija budućim vlasnicima  jamči isplatu godišnje dividende od 5 posto nominalne cijene, odnosno pet kuna po dionici. Tijekom upisa koji je počeo u ponedjeljak, a završit će 17. prosinca dionice se prodaju po 120 kuna, što znači da će Uljanik plovidba prikupiti najviše 30 milijuna kuna.

“Mi godišnje isplatimo 15-ak milijuna dolara samo glavnice po kreditima. Tu govorimo o 200.000 dolara. Benefiti koje povlači ova dokapitalizacija i transakcije koje su najavljene puno su veći”, naglasio je prvi čovjek Uljanik plovidbe, direktor Dragutin Pavletić.

Proširenje poslovanja i smanjenje duga kompanije

“U svakom trenutku treba nam barem 500.000 dolara obrtnog kapitala po brodu da bi normalno radili”, naglašava Pavletić. Inače, Uljanik plovidba u floti ima devet brodova, od čega su šest u vlasništvu kompanije. Prosječna starost flote kapaciteta 462.000 DWT je svega sedam godina.

Uz prijevoz rasutih tereta, s čime je Uljanik plovidba prvo započela nakon osnivanja 1986. godine, od 2004. diverzificira poslovanje u mnogo zahtjevniji prijevoz tekućih tereta i kemikalija.

Krajem rujna ukupni dug kompanije iznosio je 948,7 milijuna kuna

Pavletić kaže kako će nakon dokapitalizacije i reprograma postojećih kredita s bankama, što je kompanija javno objavila krajem prošlog mjeseca, zaduženost pasti na približno 830 milijuna kuna, odnosno nekih 130 milijuna dolara. Što se tiče općenitog financijskog stanja kompanije, Pavletić kaže kako su nakon nekoliko godina provedenih “u crvenom”, ove godine ušli u pozitivno poslovanje.

Cijeli razgovor sa drektorom Uljanik plovidbe na Poslovnom Dnevniku.