Uprava Uljanika i Štrajkaški odbor zatražit će u srijedu sastanak s ministrom Horvatom

Uljanik, 3. maj, štrajk brodogradilišta
YouTube screenshot / Regional Express
Članovi Uprave Uljanika i Štrajkaškog odbora u srijedu će u Zagrebu zatražiti sastanak s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom i od njega zatražiti da se plan restrukturiranja prihvati čim prije i da odmah krene u primjenu, izjavio je novinarima u utorak poslijepodne predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. 

Rekao je i da će također zatražiti da se radnicima Uljanika omogući isplata cjelokupne plaće za rujan i listopad, jer su dobili samo minimalac.

Ocijenivši da je situacija vrlo složena i da su u Štrajkaškom odboru opterećeni jer nisu u mogućnosti poduzeti ništa za spas Uljanika i za očuvanje brodogradilišta, Cerovac je rekao da su radnici Uljanika i dalje u štrajku jer, kako je rekao “nema izvora iz kojeg bi se moglo isplatiti razlika plaće za rujan i listopad, a kroz desetak dana i plaću za studeni”.

“Iz dana u dan situacija je sve teža. Radnici u nekom trenutku cijene rad i zalaganje članova Štrajkaškog odbora, dok u nekim drugim situacijama smatraju nas  njihovim najvećim izdajnikom i neprijateljem. teško je raditi u takvim uvjetima”, istaknuo je Cerovac.

Također je izvijestio da su se tijekom dana članovi Štrajkaškog odbora sastali sa članovima uprave Uljanika i brodovlasnikom Scenic grupe Glen Moroney za kojeg Uljanikovci grade luksuzni polarni kruzer, koji, kaže Cerovac, želi pomoći i s kojim Uljanik i dalje želi raditi u budućnosti, ali i želi da se brod čime prije dovrši jer i on ima ugovorene poslove.

“O detaljima programa restrukturiranja ne bih želio govoriti jer ga osobno nisam imao prilike vidjeti i proučiti”, kazao je Cerovac.

U pulskom Uljaniku, gdje su od ponedjeljka radnici ponovno u štrajku, situacija je i dalje neizvjesna, u utorak su se radnici samoinicijativno okupili najprije pred Upravnom zgradom, potom i kod polarnog kruzera koji se gradi za australskog naručitelja i poručili kako se štrajk odnosi i na sve kooperante.

Horvat: Problem Uljanika neće se riješiti štrajkom nego dovođenjem partnera koji će financirati rekonstruiranje brodogradnje 

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je ranije danas da se problem Uljanika neće riješiti štrajkom i da bez relevantnog strateškog partnera koji financijski može pratiti restrukturiranje, restrukturiranja neće biti.

“Koncept koji moramo zadovoljiti vrlo je jasan”, izjavio je Horvat novinarima na maginama poslovnog foruma  “Inovacijama do konkurentnosti”. Dodao je kako “svi oni koji danas polemiziraju, a pogotovo kolege iz sindikata, koji radnike pripremaju ili pozivaju u bilo kakve štrajkaške aktivnosti, u ničemu nam ne pomažu, samo nam odmažu”.

Ponovio je da se štrajkom problem Uljanika ne može i neće riješiti. Problem Uljanika riješit će se samo dovođenjem partnera koji će omjerom 50:50 htjeti i moći financirati rekonstruiranje brodogradnje i u Rijeci i u Puli. U ovom trenutku, dodao je ministar Horvat, vrlo intenzivno se razgovara s dva moguća partnera, za koje je siguran “da imaju novac i da to žele”.

“Jedan i drugi partner su Ministarstvu gospodarstva podastrli vrlo jasno pismo namjere i blizu smo toga da zajedno s premijerom i Upravom dogovorimo zajednički sastanak unutar kojeg bi možda malo s Upravom promijenili smjer aktivnosti koje se danas događaju”, rekao Horvat.

Kazao je i da će biti potrebno otvoriti ‘data room’, kako bi potencijalni partneri mogli provesti dubinsko snimanje te u jednom trenutku staviti na stol brojku s kojom su spremni ući ili u kupovinu ili u fazu restrukturiranja. (Hina)