U srpnju zabilježen manji turistički promet

turistički promet, ministarstvo turizma, Gari Capelli, turistička noćenja
Wikimedia Commons
Manji turistički promet u srpnju je bio i očekivan s obzirom na oporavak konkurenata na Mediteranu, a djelomično i zbog održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva do sredine srpnja

Statistički podaci s alata eVisitor Hrvatske turističke zajednice su potvrdili da je u srpnju ove godine ostvaren znatno manji rast turističkog prometa u odnosu na isti mjesec prošle godine, a kad su u pitanju turistički dolasci zabilježena je stagnacija.

Prošle je godine u Hrvatsku došlo 10,5 posto više turista i ostvareno je 11 posto više noćenja u odnosu na 2016. godinu, dok je ovog srpnja zabilježen rast noćenja od samo 2 posto, s 30 milijuna na 31 milijun noćenja, a u zemlju je stigao jednak broj turista kao i u srpnju 2017.

U Hrvatskoj je tako u razdoblju od siječnja do kraja srpnja ostvareno 11,1 milijuna dolazaka i 56,3 milijuna noćenja, tj. 6 posto u odnosu na isto razdoblje u prethodne godine, piše Poslovni dnevnik.

Manji turistički promet u srpnju je bio i očekivan s obzirom na oporavak konkurenata na Mediteranu, a djelomično i zbog održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva do sredine srpnja. Mnogi, bar oni na Jadranu, nisu ni priželjkivali rast broja gostiju u srcu sezone zbog prevelikih gužvi koje su lani bile prisutne na nekim destinacijama.

Capelli ističe važnost pozicioniranja Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije

Ministar turizma Gari Capelli je komentirao dosadašnje rezultate i tom je prilikom istaknuo važnost pozicioniranja Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije.

“Gradimo imidž kvalitetne cjelogodišnje destinacije, a upravo ovogodišnji rezultati turističkog prometa to i pokazuju, kao i ostvareni prihodi od turizma koji su u prva tri mjeseca 14 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani. Jačamo turističku potražnju s nama novih emitivnih tržišta kao što su Kina, Japan i Koreja, a veseli podatak da smo u ovom razdoblju u odnosu na prije dvije godine zabilježili rast turističkog prometa od preko 50 posto s dalekih tržišta. Naša je želja kroz daljnje projekte još više stimulirati povećanje turističkog prometa izvan ljetnih mjeseci, što će u konačnici doprinijeti povećanju prihoda, mogućnostima zapošljavanja na duže razdoblje te osim u turističkom smislu, potaknuti gospodarski rast cjelokupnih destinacija”, izjavio je Capelli.

I direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić je istaknuo da se aktivno radi na podsezoni, a za promotivne aktivnosti će iskoristiti i uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije.