U Londonu počeo summit Europska unija-zapadni Balkan

brexit
Pixabay
Na summitu sudjeluju zemlje koje teže članstvu u EU, članice EU uključene u Berlinski proces – Austrija, Francuska, Hrvatska, Bugarska, Italija, Njemačka, Poljska i Slovenija te domaćin Velika Britanija

Dvodnevni summit Europska unija – zapadni Balkan je otvoren u ponedjeljak u Londonu sastankom ministara vanjskih poslova šest zemalja Balkana s predstavnicima civilnog društva, piše AlJazeera Balkans.

Velika Britanija manje od godinu dana uoči izlaska iz EU organizira dvodnevni summit EU – zapadni Balkan, na kojem će se okupiti predstavnici europskih institucija, čelnici balkanskih država, i visoki dužnosnici devet zemalja članica EU-a.

Summit se održava u sklopu Berlinskog procesa koji je njemačka kancelarka Angela Merkel pokrenula 2014. godine, kako bi zemljama regije pokazala im da EU i dalje drži otvorena vrata za sve zemlje jugoistoka kontinenta koje ispune kriterije za članstvo i ohrabrila ih na provedbu reformi.

Na ovom summitu sudjeluju zemlje koje teže članstvu u EU – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija, članice EU uključene u Berlinski proces – Austrija, Francuska, Hrvatska, Italija, Njemačka, Poljska i Slovenija, zatim domaćin Velika Britanija i Bugarska, koja bila domaćin sastanka na vrhu između EU-a i balkanskih država u svibnju 2018. godine u Sofiji.

Ovo je peti po redu godišnji sastanak u vrhu EU – zapadni Balkan, a nakon prvog summita u Berlinu, održana su još tri – u Beču, Parizu i Trstu.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj situaciji na zapadnom Balkanu, sigurnosnim izazovima koji stoje pred Europskom unijom.

Sastanak ministara unutarnjih poslova je otvorio britanski ministar Sajid Javid, a uvodno obraćanje na temu važnosti sigurnosti, terorizmu i teškom organiziranom kriminalitetu je održao britanski ministar za sigurnost i gospodarski kriminalitet Ben Wallace.

London je snažno zainteresiran za stabilnost i ekonomski napredak jugoistočne Europe

Drugog dana summita, u utorak, predviđeno je okupljanje čelnika uključenih zemalja, a sastanak će otvoriti britanska premijerka Theresa May.

Britanski diplomat Andrew Page, koordinator summita, nedavno je izjavio da Velika Britanija i dalje želi biti “važan, trajan i pouzdan” partner EU-a, unatoč Brexitu, te da je London snažno zainteresiran za stabilnost i ekonomski napredak jugoistočne Europe.

Istaknuo je da je sama činjenica da su domaćini summita s državama zapadnog Balkana prilika za službeni London da svijetu pokaže kako i dalje namjerava poštovati geostrateške obveze i odgovornosti te da će mu one biti jednako važne, kao što su bile i prije izlaska iz Unije.