U Hrvatskoj se traži 16 tisuća radnika, uglavnom za sezonske poslove

burza rada, nezaposlenost, sezonski posao, sezonski rad
Pixabay
U svibnju je zaposleno 24 tisuće radnika, pri čemu je više od 90 posto dobilo sezonski posao

Čini se da poslodavci još uvijek muče muku s pronalaskom radnika za sezonu. Od 16 tisuća slobodnih radnih mjesta koja su trenutno oglašena na burzi, 80 posto vezano je uz sezonski rad. U prvih deset najtraženijih zanimanja samo jedno zahtijeva fakultetsku diplomu, i to onu Ekonomskog fakulteta.

U Hrvatskoj se ovih dana bilježi najmanji broj nezaposlenih u proteklih 30 godina. Trenutno je na burzi rada registrirano 137 tisuća nezaposlenih radnika, najmanje nakon istog perioda 1988. godine.

Nakon ulaska Hrvatske u EU, u ljetnom periodu 2013. godine imali smo 318 tisuća nezaposlenih. Treba, međutim, imati na umu da je u posljednjih pet godina emigriralo barem 300 tisuća Hrvata.

Hrvatska još uvijek ima 99 tisuća radnih mjesta manje nego 2008. godine, a predviđa se da ćemo tadašnje stanje dostići do 2022. godine, piše Večernji list.

Porast broja zaposlenih direktno je vezan uz početak sezone: samo u svibnju zaposleno je 24 tisuće radnika, pri čemu je nešto više od 90 posto dobilo zaposlenje koje nije sezonskog karaktera. Očekuje se nastavak porasta zaposlenosti do rujna, a potom pad nakon kraja sezone.