U blizini Sarajeva pronađene rekordne količine zlata i srebra

istraživanja, zlato, srebro, BiH
Foto: Pixabay
Prema pisanju stranih medija, u bh. općini Vareš nedaleko od Sarajeva nalaze se rekordne količine plemenitog metala

Tvrtka Adriatic Metals je nastavkom istraživanja plemenitih metala u Varešu došla do najboljih rezultata do sada.

Prema pisanju australskog lista The West Australian, posljednji rezultati na presjeku od 24 metra pokazuju 8,6 grama zlata po toni i 332 grama srebra po toni. Također se navodi kako je na presjeku od 42 metra pronađeno 14,1 posto cinka, 8,4 posto olova, 5,7 grama po toni zlata, 245 grama po toni srebra, 1,4 posto bakra i 34 posto barita u rupi od 222 metra u iskopištu Rupice, prenosi Večernji list.

Tvrtka Adriatic Metals je ove godine priopćila kako je dobila jednoglasno odobrenje lokalnog Vijeća za proširenje koncesije u Rupicama jugozapadno i sjeverozapadno, čime je otvoren dodatni teritorij za istraživanje i razvoj.

U 2018. u istraživanja uloženo 20 milijuna maraka

Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević još je ovog ljeta izjavio da mještanima ove općine pronalazak ruda, među kojima je i zlato, nije nepoznanica.

Pojasnio je kako su i ranija istraživanja pokazala iste rezultate kao i istraživanja koja je radila australska kompanija, a to je da, osim cinka, baruta i olova, u tim rudnicima ima i plemenitih metala.

Marošević je tom prilikom podsjetio da tvrtka Adriatic Metals u ovoj godini ulaže 20 milijuna maraka u istraživanje rude u Varešu.

“Vrijednost istražnoga postupka daje nadu jer se novac ne ulaže, a da nema osnove za to. Nadamo se kako će Vareš postati jako rudarsko središte. Poznavatelji kažu kako je ovo megaprojekt za BiH. Možemo samo zamisliti što će to značiti za jedan Vareš koji neće moći odgovoriti potrebama”, ističe Marošević.

Ako istraživanja urode plodom, u Varešu bi se moglo otvoriti tisuće radnih mjesta.