Tomislav Debeljak uveo demografske mjere u svoje tvrtke

Tomislav Debeljak, demografske mjere, DIV grupa
YouTube/Screenshot
“Imam devetero djece i kakav bih gad bio kada bih otpustio trudnu ženu! Iz iskustva znam da žena kada zatrudni postaje odgovornija i bolja.”, poručio je Tomislav Debeljak

Na oglasnoj ploči Brodosplita je u četvrtak izvješen nalog za provođenje demografskih mjera, a radi se o konkretnim materijalnim pravima koje je potpisao Tomislav Debeljak. Tvrtka će svakom radniku DIV grupe za rođenje djeteta isplatiti 5000 kuna bruto, a iznos se udvostručuje ako oba roditelja rade u DIV-u.

Najavljeno je i da će zaposlenice koje zatrudne, a rade na određeno vrijeme, zaposliti za stalno. Zaposlenicima koji imaju troje i više malodobne djece će za treće i svako iduće dijete davati poseban mjesečni doplatak od 200 kuna, što tijekom 18 godina iznosi oko 40.000 kuna, odnosno 80.000 kuna ako su oba roditelja zaposlenici DIV grupe. Dobna granica za ovu mjeru se pomiče do kraja redovitog studiranja, ako dijete studira. Debeljak će sponzorirati i djecu koja postižu iznimne rezultate.

“Kao vlasnik DIV grupe, od početka svoga poslovanja naša se obitelj prema radnicima odnosila korektno i prijateljski. DIV grupa zapošljava više od 3500 radnika i potpuno smo svjesni svoje uloge u zajednici i odgovornosti za naše radnike i njihove obitelji. Imam devetero djece i kakav bih gad bio kada bih otpustio trudnu ženu! Iz iskustva znam da žena kada zatrudni postaje odgovornija i bolja”, poručio je Debeljak.

Ističe kako je ovo dugoročna investicija u bolju i sigurniju budućnost jer kad se naši radnici isele, mogu biti zamijenjeni samo stranim radnicima za koje on kaže da su manje sposobni od naših. Upravo zbog toga je jedna od njegovih mjera poticanje povratka hrvatskih radnika iz inozemstva, koje će, pod uvjetom da u DIV grupi ostani pet godina, nagraditi sa 7500 kuna.

Stanovi za zaposlenike

Tijekom 2019. godine će za djecu zaposlenika obnoviti i urediti vrtić u krugu Brodosplita. a po potrebama i na drugim lokacijama DIV grupe. Spremni su i s Vladom i drugim institucijama pokrenuti inicijativu za realizaciju povoljne gradnje stanova za zaposlenike i sudjelovati u troškovima dualnog obrazovanja za strukovna zanimanja iz njihova poslovanja.

Demograf Ivan Čipin smatra da poslodavac ove mjere možda nije donio iz čisto altruističkih namjera već iz poslovnih interesa zato što mu možda nedostaje radne snage ili je izračunao da u budućnosti neće imati potrebne zaposlenike, ali Debeljakov potez smatra pohvalnim primjerom i ističe kako bi bilo dobro da ga slijede i drugi poslodavci.

Sociolog Dragan Bagić je mišljenja da Debeljak, koristeći moralnu paniku zbog iseljavanja i loše demografske situacije, pokušava napraviti PR za sebe i svoju kompaniju, ali također smatra da je svaki napor za poboljšanje uvjeta života pohvalan i dobrodošao.

Izvor: Večernji list