Studentski centar na reviziji Europske komisije: država vraća do 220 milijuna kuna?

sczg.unizg.hr

Problematični natječaj za obnovu studentskih domova u Zagrebu mogao bi dovesti do značajnih financijskih posljedica za državu

Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) provela je reviziju sustava u kojoj je odredila financijsku korekciju od 100 posto za projekt obnove studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu, javlja Jutarnji. Za projekt je iz fondova Europske unije osigurano 220 milijuna kuna, a s dodatnih 65 milijuna financirali su ga Ministarstvo znanosti i Fond za energetsku učinkovitost.

Prema korekciji propisanoj od ARPA-e, Hrvatska bi trebala vratiti 220 milijuna kuna osiguranih iz EU fondova. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU razmotrilo je slučaj i donijelo zaključak da korekcija od 100 posto nije razmjerna počinjenim propustima te preporučilo financijsku korekciju od 25 posto.

U ovom slučaju presudit će revizija Europske komisije. S obzirom da ARPA kao hrvatsko tijelo za reviziju direktno odgovara Komisiji te njezina preporuka ima značajnu težinu, konačna odluka o korekciji mogla bi se naći bliže cjelokupnom iznosu od 220 milijuna kuna. Bez obzira koliki postotak osiguranih sredstava bude određen za povrat, Zagrebačko sveučilište koje je vlasnik Studentskog centra morat će vratiti desetke milijuna kuna u europsku blagajnu. Ako Sveučilište ne bude raspolagalo s dovoljno sredstava, odgovornost za povrat prenijet će se na državu.

Projekt obnove studentskih domova je 2015. godine dobila tvrtka Projektgradnja, inače u vlasništvu Agrokora. S obzirom da postupci javne nabave za obnovu domova nisu zaključeni na vrijeme zato što uvjeti ponuđeni od strane izvođača nisu odgovarali Studentskom centru, projekt je kompaniji dodijeljen u izravnoj nagodbi. ARPA je uvtrdila nepravilnosti vezane uz izravne pregovore, koji se mogu opravdati jedino kad su u pitanju posebni projekti i uvjeti. Odluka SC-a da umjesto postupka javne nabave pokrene izravnu pogodbu tako bi na koncu mogla dovesti do vrlo problematičnih posljedica.