Stručno izaslanstvo CERN-a u posjetu Hrvatskoj

CERN, blaženka divjak, posjet hrvatskoj
Screenshot/YouTube

Program posjeta je pripremljen tako da se jasno vide istraživački i industrijski potencijali, ali i pravnička struktura i politička volja Hrvatske za pristup CERN-u

Peteročlano stručno izaslanstvo Europskog laboratorija za fiziku čestica je stiglo u trodnevni službeni posjet Hrvatskoj, a prvo su posjetili tvrtku Rimac u Svetoj Nedelji. S njima je bila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je pritom izjavila da je njihov dolazak posljednji korak do pridruženog članstva Hrvatske tom najvećem istraživačkom laboratoriju u svijetu.

Ministrica je pojasnila da CERN nije samo istraživački laboratorij već i jedan od najvećih rasadnika inovacija i high-tech industrije pa stoga smatra da je to prilika za Hrvatsku da se otvore nove mogućnosti za naše briljantne umove, bez obzira jesu li oni u industriji ili istraživačkom sektoru, a istodobno je i prilika da se našim inovativnim poduzećima omogući suradnja s CERN-om, koja se ne odnosi samo na fiziku nego i na tehniku, IT sektor i inženjerstvo općenito. Ustvrdila je da to za Hrvatsku definitivno znači i otvaranje novih radnih mjesta.

Ovaj posjet je ‘bitno drukčiji’ od prethodnih

Na primjedbu novinara kako je u prethodnih 27 godina već nekoliko izaslanstava posjetilo Hrvatsku i na pitanje koliko se ovaj posjet razlikuje od ostalih, Divjak je napomenula da je ovo drugi posjet stručne komisije i ocijenila ga ‘bitno drukčijim’ jer je CERN prihvatio dokumentaciju koju je prije posjeta poslalo Ministarstvo, a program posjeta je pripremljen tako da se jasno vide istraživački i industrijski potencijali, ali i pravnička struktura i politička volja Hrvatske za pristup CERN-u.

Odluku o pridruživanju donosi upravljačko tijelo CERN-a

Izaslanstvo će tijekom boravka u Hrvatskoj posjetiti i Institut za fiziku, Institut Ruđera Boškovića (IRB), Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu te sveučilišta u Rijeci i Splitu. Posjetit će i Hrvatsku zakladu za znanost (HRZZ)i Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU), a ministrica Divjak će se s njima susresti u petak, zadnjeg dana njihovog posjeta, kako bi dobila povratne informacije i čula njihove nalaze. Odluku o pridruženom članstvu Hrvatske će donijeti upravljačko tijelo CERN-a u kojem sudjeluju sve države članice CERN-a.

Izvor: Telegram.hr