Štrajkaški odbor Uljanika u nedjelju odlučuje o štrajku- čeka se rezultat sastanka Uprave i premijera

radnici Uljanika, štrajk, vlada
YouTube/Screenshot
Radnici Uljanika još ne znaju hoće li u ponedjeljak početi štrajkati ili će nastaviti s radom, o čemu će u nedjelju odlučiti Štrajkaški odbor nakon što bude upoznat s rezultatom sastanka članova Uprave Uljanika s premijerom Andrejom Plenkovićem koji bi se trebao održati u subotu, potvrdio je za Hinu predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. 

“Razočarani smo rezultatom razgovora Uprave i ministra gospodarstva. Umjesto najave plaće i programa restrukturiranja, dobili smo samo molbu za još strpljenja, koje radnici više nemaju”, rekao je Cerovac, dodajući kako je tijekom dana od članova Uprave dobio potvrdu da će radnicima u ponedjeljak biti isplaćen minimalac za listopad.

“Mi tražimo čvrsto jamstvo da će država omogućiti oslobađanje Uljanikovog pologa koji bi omogućio isplatu preostalog dijela plaće za rujan”, ponovio je predsjednik Štrajkaškog odbora i upitao odgovorne “kako misle da će radnici preživjeti” ako se odmah ne počne primjenjivati program restrukturiranja.

Inače, štrajk Uljanikovih radnika koji je počeo 20. listopada stavljen je u mirovanje 19. studenoga-  nakon što je izabrana nova uprava.

“Cijenimo i podržavamo sve napore koje čini nova Uprava kako bi osigurala opstanak brodogradilišta, a tu potporu želimo konkretizirati i stavljanjem štrajka u mirovanje te povratkom radnika na svoja radna mjesta kako bi i tom gestom uputili poruku da im je na prvome mjestu spas Uljanika i opstanak brodogradnje”, rekao je tada Cerovac, ističući kako nije riječ o prekidu štrajka, nego isključivo o njegovome mirovanju na dva tjedna. (Hina)