Štrajkaški odbor 3. maja pozvao na prosvjed – 5. studenoga u središtu Rijeke

3. maj, brodogradnja, štrajk
Wikipedia
Štrajkaški odbor Brodogradilišta 3. maj izvijestio je da rujanske plaće još nisu isplaćene te je pozvao je sve građane da podupru opstanak riječke brodogradnje i da se u ponedjeljak, 5. studenoga pridruže radnicima na prosvjedu u središtu Rijeke, u podne na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović  pozvao je sve da podupru radnike, kojima išekivanje sve teže pada,  na mirnom prosvjedu.

Odgovarajući na novinarska pitanja,  rekao da je Nadzorni odbor Uljanika konstituiran, a da plaća za oko 1300 radnika i dalje nema, niti je poznato kada će biti isplaćene.

Komentirajući spremnost Primorsko-goranske županije da radnicima, ako plaće ne budu isplaćene, osigura određenu financijsku pomoć, Todorović je kazao da tu informaciju može samo pozdraviti, da mu je drago da Županija stoji iza radnika.

Rekao je da se i dalje radi na deblokadi računa 3. maja, da su kooperanti i dobavljači svjesni situacije te da oni koji još nisu deblokirali račun očekuju razgovor s direktorom Maksimilijanom Percanom.

Kooperantskim tvrtkama koje su skinule blokade računa Todorović je zahvalio kazavši da i oni žele raditi, da ni oni ne žele ostati bez posla u brodogradnji.

Član Štrajkaškog odbora Juraj Šoljić je pozvao Nadzorni odbor Uljanika da već sutra imenuje Upravu, koja će, kao što štiti interese radnika Uljanika,  štiti i interese radnika 3. maja. Molimo ih da imenuju predstavnike u Nadzornom odboru 3. maja, da se što prije imenuju ljudi iz Primorsko-goranske županije, tj. da se imenuje novi direktor 3. maja, naglasio je.

Šoljić je pozvao Vladu i ministarstva financija i gospodarstva da, budući su obavljeni preliminarni razgovori s brodovlasnicima iz tvrtaka Siem i Algoma, a odlučeno je da se preostali brodovi koji se grade u 3. maju uknjiže u vlasništvo države, prime radničke predstavnike na sastanak na kojemu bi radnici obrazložili što su oni dogovorili s brodovlasnicima.

Dodao je da se nada da će se pitanje potencijalnog investitora u 3. maju brzo riješiti, ali i da radnici žele da ih se upozna i s drugim prispjelim ponudama.

Na upit kako komentiraju zajedničko pismo namjere DIV  grupe i talijanskog Fincantierija, član Štrajkaškog odbora Boris Bučanac je kazao da je to teško komentirati, da nemaju službene informacije i ne znaju kakva je ponuda. Tražimo opstanak, rad i posao, dodao je.