Stoljeće tekstila

Varteks, Varaždin
varaždinski.hr
“Stoljeće tekstila” naziv je izložbe u povodu 100. obljetnice djelovanja Varteksa, najveće varaždinske tekstilne industrije, koja će biti otvorena u srijedu, 28. studenoga u varaždinskom Gradskom muzeju.

Putem brojnog arhivskog materijala, odjevnih predmeta, tekstilne opreme i krojačkoga pribora posjetitelji će imati prilike upoznati povijesni razvoj Varteksa, kao i važnu ulogu koju je ta tekstilna tvornica imala u cjelokupnom razvoju varaždinske regije, ističu iz varaždinskog Gradskog muzeja.

Tvrtka Varteks svojim je proizvodima u velikoj mjeri obilježila način odijevanja kako Varaždinaca tako i ljudi s prostora nekadašnje Jugoslavije, ali i Europe i svijeta, a u proteklih stotinu godina zapošljavala je velik dio stanovništva s varaždinskog područja, pa su uz nju na različite načine bile povezane i brojne generacije.

Usponi i padovi nekadašnjeg tekstilnog giganta – izloške ustupili i građani 

Izložba je podijeljena u šest tematskih cjelina, koje obuhvaćaju povijesni razvoj tvornice od osnivačke skupštine dioničara, održane 23. listopada 1918., do suvremenosti, kroz prezentaciju radnog mjesta i proizvodnje, arhitektonskog kompleksa, poslovnih uspona i padova nekadašnjeg tekstilnog giganta, modnih izričaja, pratećih službi poput vatrogasnih jedinica i zdravstvenih stanica i utjecaja varaždinske tekstilne industrije na slobodno vrijeme radnika, okupljenih u brojnim sportskim i kulturnim udrugama.

Teme ilustrira brojna i raznovrsna građa iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin i same tvornice, a svrhu cjelovitijega prikaza dio je posuđen i iz Muzeja za umjetnost i obrt te Muzeja grada Zagreba.

Također, izloške su ustupili, a dio i poklonili, i mnogobrojni građani s varaždinskog područja, koji su se odazvali pozivu kroz medije organizatora izložbe i time uvelike pomogli u njenoj prezentaciji.

Ostale suradne ustanove u pripremi cjelokupnog izložbenog projekta su Državni arhiv u Varaždinu, varaždinska Gradska knjižnica i čitaonica “Metel Ožegović”, Tekstilno-tehnološki fakultet i Društvo arhitekata Varaždin, dok je realizacija potpomognuta i sredstvima Ministarstva kulture.

Uz izložbu je tiskan opsežan, bogato ilustriran katalog, s tekstovima koji prate izložbene cjeline, i to muzejske savjetnice u varaždinskom Gradskom muzeju Spomenke Težak, ujedno i autorice muzeološke koncepcije izložbe, arhitektice Kristine Škrokov, profesorice na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Katarine Nine Simončič i muzejske savjetnice u GMV-u Ljerke Šimunić.

Autor prostorne koncepcije i oblikovanja izložbe je Andrija Večenaj, s kojim je Gradski muzej Varaždin već surađivao na izložbi o Prvom svjetskom ratu “Narod u nevolji”, koja je dobila Nagradu Hrvatskoga muzejskog društva kao najbolja realizirana izložba u 2015..

Izložba će ostati otvorena do 31. ožujka iduće godine, a tijekom njezina trajanja organizirat će se brojne edukacijske radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i dodatni sadržaji za širu javnost. (Hina)