Srbija otvorila još dva poglavlja s EU-om

European Parliament
Foto: Wikipedia
Srbija je u ponedjeljak na 9. Međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu otvorila dva nova pregovaračka poglavlja s EU-om – poglavlje 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici i 18 o statistici, uz poruke iz EU-a kako je napravljen još jedan važan korak ka članstvu, ali da vladavina prava i dalje ostaje ključna točka jer je to srž pregovaračkog procesa o pridruživanju Uniji.

Europska unija je uložila puno napora za približavanje zapadnog Balkana Uniji, a današnja Međuvladina konferencija pokazala je “čvrstu i snažnu perspektivu Srbije za ulazak u Uniju”, ocijenio je europski povjerenik za pridruživanje i susjedsku politiku Johannes Hahn.

On je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon Međuvladine konferencije ocijenio da je postignut „dobar napredak“ u oblasti dva novootvorena poglavlja, koji je „ključan za dalje strukturne reforme“.

Dosadašnje reforme daju rezultate, ali ih treba očuvati, rekao je Hahn.

On je naglasio kako zahtjevi iz poglavlja 12, čije otvaranje je Beograd očekivao, zahtjevaju da Srbija pripremi svoj godišnji proračun i reforme na transparentniji način i u konzultaciji s EU-om.

„Pregovarački proces je zasnovan na zaslugama, ali je kvaliteta važnija od brzine“, rekao je Hahn i naglasio da će EU nastaviti s potporom Srbiji i zemljama regije u eurointegracijskom procesu, ali je upozorio da postoje neke oblasti čija suštinska važnost isključuje pregovore.

„Reforme u oblasti vladavine prava i upravljanja su srž (pregovaračkog) procesa i o tome nema pregovora“, naglasio je Hahn, ukazujući kako se, u konačnici, cijeli pregovarački proces temelji na činjenici da sva ostala poglavlja imaju bitne poveznice upravo s vladavinom prava.

Srbija je pregovore o članstvu u EU-u službeno započela u siječnju 2014.

Ključna primjedba Srbiji i u posljednjem izvješću Europske komisje ostaje da, unatoč vidljivim pomacima, nije postignut dovoljan napredak u poglavljima 23 i 24, poglavito u pogledu vladavine prava.

Analitičari u prvim ocjenama poslije danas otvorenih poglavlja ukazuju da je, u usporedbi s većinom država koje su u međuvremenu postale članicama EU-a, Srbija u zakašnjenju jer su neke od njih pregovarački proces zatvarale za tri do šest godina, a Srbija četvrtu godinu pregovaračkog procesa završava sa samo 16 otvorenih poglavlja. (Hina)