Spotify uskoro postaje dostupan u Hrvatskoj?

Spotify, streaming, glazba
Pixabay
Spotify je osnovan 2008. godine u Švedskoj, a danas je dostupan u 65 zemalja svijeta;  Hrvatska i Slovenija su jedine zemlje članice EU u kojoj još nije prisutan

Spotify, svjetski poznata platforma za slušanje glazbe preko interneta, uskoro bi konačno mogla postati dostupna i u Hrvatskoj.

Još uvijek nema govora o konkretnom datumu, ali preduvjeti su ostvareni, piše Novac.hr. Služba za Zaštitu autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i Spotify potpisali su ugovor kojim se licenciraju prava za sadržaje hrvatskih autora na popularnom servisu.

Nenad Marčec, direktor HDS ZAMP-a, komentirao je moguć dolazak Spotifyja na domaće tržište rekavši da “vjeruje da taj dan nije daleko” te da “s nestrpljenjem očekuju otvaranje servisa u Hrvatskoj”.

HDS ZAMP će odsad ostvarivati naknadu od uporabe djela hrvatskih autora i nositelja prava na pan-europskom području, a porast će i iznos kojeg članovi HDS-a dobivaju za slušanje njihovih pjesama. Iz ZAMP-a su priopćili da ostvaruju prava za desetak tisuća hrvatskih autora te više od dva milijuna inozemnih, a prikupljaju i autorske naknade od drugih servisa kao što su Deezer i YouTube.

Spotify je osnovan 2008. godine u Švedskoj, a danas je dostupan u 65 zemalja svijeta;  Hrvatska i Slovenija su jedine zemlje članice EU u kojoj još nije prisutan. Planetarno popularni servis trenutačno ima 180 milijuna korisnika kojima je dostupno 40 milijuna pjesama i 3 milijarde playlista.