Splitsko Sveučilište potpisalo ugovore s tvrtkama koje razvijaju inovacije

Inovacije
Foto: pexels
Splitsko je sveučilište u četvrtak svečano uručilo ugovore za sedam tvrtki ukupne vrijednosti 3,4 milijuna kuna koji će kroz projekte razvijati inovacije, među kojima je pametna plutača, kompozitni filtracijski sustav, mariniranje kozica.

Razvojem projekta ‘pametna plutača’ omogućit će se kontrola protoka plovila na sidrištima, marinama i nautičkim lukama, a kompozitni filtracijski sustav omogućava istovremeno odvijanje dviju funkcija pročišćavanje zraka i obogaćivanje zraka negativnim ionima i antioksidansima.

Među projektima su i adaptivna priprema hrane na dislociranim lokacijama, vakuumski destilator eteričnog i ljekovitog bilja, NeuroTrader– znanost optimalnog odlučivanja, unaprjeđenje tehnološkog procesa mariniranja kozica i CleaNet – izrada prototipa automatskog uređaja za čišćenje mreža s izolacijom nametnika.

Rektor Sveučilišta Split Dragan Ljutić ističe da su ga inovacije iznenadile, jer je riječ o nečemu što koristimo u svojoj svakodnevnici i što je bitno, prepoznato je zbog čega će i biti financirano.

Istaknuo je kako im je važno davati perspektivu mladim ljudima, pa će tako kroz te projekte u tvrtkama biti zaposleno šest mladih. Želja im je osnovati ured, proširiti ga s još većim brojem mladih ljudi i postati Centar izvrsnosti, planiranja, praćenja, te izvedbe projekata.

Za kompozitni filtracijski sustav Inga Kovačić-Sindik iz splitske tvrtke “Kristalna ideja” dobila je 337 tisuća kuna što će joj pokriti razvoj filtera za 12 mjeseci koliko projekt i traje.

Ured za projekte i transfer tehnologija prepoznao je hardver i software povratnika iz Australije Kena Medanicha koji živi u Dubrovniku, a kojemu je dodijeljeno 50 tisuća eura. Proizvod NeuroTrader namijenjen je brokerima, bankarima i menadžerima kojima “mjeri” neurobiološke procese u organizmu i razinu stresa.

Boško Ljubenkov iz Ureda za projekte i transfer tehnologije je izjavio da su odabrane tvrtke korisnici Programa provjere inovativnog koncepta PoC7. Projekte je prijavilo 14 tvrtki, a sedam ih je odabrano za financiranje. Kriteriji za odabir tvrtki je bio tehnološki rizik, tržišni potencijal i inovativnost.

Program provjere inovativnog koncepta provodi se u okviru Hrvatskog projekta tehnologijskog razvoja u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH i Svjetskom bankom. Zadaća provedbe Programa dodijeljena je HAMAG-BICRO-u. (Hina)